4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

30.09.2020 / 22:29 Svijet - Njemačka

Bivšem šefu Volkswagenove divizije luksuznih automobila Audi počelo suđenje

Bivšem šefu Volkswagenove divizije luksuznih automobila Audi počelo suđenje
Rupert Stadler / Vijesti.ba
Bivšem šefu Volkswagenove divizije luksuznih automobila Audi i još trojici u srijedu je počelo suđenje zbog optužbi povezanih s prevarom s dizelskim vozilima te kompanije na testovima izduvnih gasova.

To je prvo krivično suđenje u Njemačkoj zbog skandala koji je izbio prije pet godina i koji je grupu Volkswagen koštao više od 32 milijarde eura novčanih kazni i poravnanja, javlja Al Jazeera Balkans.

Rupert Stadler i još trojica optuženi su za prevaru, izdavanje lažnih certifikata i krivično kažnjivo lažno reklamiranje.

Predviđeno je da komplikovano suđenje u Minhenu ima 176 ročišta i da traje do 20. decembra 2022. Godine, tvrdi Beta, pozivajući se na AP.

Suđenje je posljedica Volkswagenovog skandala s emisijama izduvnih gasova koji je izbio u septembru 2015.

Američka agencija za zaštitu životne sredine objavila je tada obavještenje o kršenju propisa navodeći da je Volkswagen opremio i podesio hiljade automobila tako da se zagađenje ne bi otkrilo kada su automobili bili na testiranju pri tehničkom pregledu.

Softver je podešavao rad motora tako da bi automobili mogli da prođu test zagađenja, a nakon testa ih je vraćao u redovan režim rada, te su na ulici zagadivali više. Rezultat je bilo da stvarno zagađenje prelazi američke granice za azot-oksid, što može naštetiti zdravlju ljudi.

Stadler se ne tereti za učešće u razvoju motora, već zbog izdavanja dozvole za prodaju vozila koja ih imaju, uprkos tome što je za prevaru znao najkasnije u septembru 2015.

Slučaj za koji se sudi uključuje 250.700 vozila Audija, 71.600 Volkswagena i 112.100 Porschea koja su uglavnom prodata na američkom i evropskom tržištu.

Uvodno ročište suđenja je nastavljeno čitanjem optužnice na 90 stranica.

Optuženima prijeti najmanje šest mjeseci, a maksimalno 10 godina zatvora.

Bivši izvršni direktor Volkswagena Martin Winterkorn, optužen je u dva predstojeća krivična postupka u Njemačkoj u vezi s tim skandalom, a optužile su ga i američke vlasti, ali im on ne može biti izručen.

Dva direktora Volkswagena ​​su već u zatvoru u SAD-u.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo