6°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

30.09.2020 / 22:36 Svijet - Četvrti dan zaredom

Nastavljeni žestoki sukobi oko Nagorno Karabaha

Nastavljeni žestoki sukobi oko Nagorno Karabaha
Foto: Vijesti.ba
Žestoki sukobi između između armenskih i azerbejdžanskih snaga oko separatističke regije Nagorno Karabah nastavljeni su četvrti dan zaredom uprkos međunarodnim pozivima da se okonča nasilje.

Obje strane su potvrdile u srijedu napade iz više pravaca duž takozvane Linije kontakta koja razdvaja dvije zemlje, a sukobi su se proširili izvan ove enklave prijeteći da prerastu u sveopći rat dviju nekadašnjih sovjetskih republika, javljaju armesnki i azerbejdžanski servisi Radija Slobodna Evropa.

- Nastavljene su intenzivne borbe - navelo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana, dodajući da su u toku vojne operacije "duž cijele linije fronta."

Glasnogovornica Ministarstva odbrane Armenije Šušan Stepanjan napisala je na Facebooku da je "nastavljen angažman artiljerije duž cijele linije fronta u Nagorno Karabahu."

Do sada je ubijeno i ranjeno na desetine lica na obje strane, pa postoji opasnost da preraste u najteži sukob od postizanja primirja 1994. godine, zbog čega raste zabrinutost za stabilnost na Južnom Kavkazu, važnom koridoru za transport gasa i nafte na svjetska tržišta.

Postoji i opasnot od uvlačenja Rusije u sukob, koja je u istom vojnom savezu sa Armenijom, i Turske, koja je saopćila u srijedu da će podržati Azerbejdžan "svim raspoloživim sredstvima", prenosi Slobodna Evropa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo