5°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

01.10.2020 / 08:57 Svijet - Generalni sekretar UN-a

Guterres: Čovječanstvo mora prestati ratovati s prirodom

Guterres: Čovječanstvo mora prestati ratovati s prirodom
Foto: Vijesti.ba

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je u srijedu da čovječanstvo mora zaustaviti "ratovanje s prirodom".

"Moramo promijeniti smjer i transformirati svoj odnos s prirodnim svijetom", rekao je on na prvom samitu UN-a o krizi biološke raznolikosti.

Dodao je da je jedna od posljedica neravnoteže s prirodom, uzrokovane krčenjem šuma, klimatskim promjenama i proizvodnjom hrane, pojava smrtonosnih bolesti, poput AIDS-a, ebole i COVID-19.

"Degradacija prirode nije čisto ekološko pitanje – ona obuhvata ekonomiju, zdravstvo, socijalnu pravdu i ljudska prava", rekao je Guterres, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

"Zanemarivanje naših dragocjenih resursa može pogoršati geopolitičke tenzije i sukobe. Ipak, prečesto zdravlje okoliša zanemaruju ili umanjuju drugi vladini sektori", dodao je.

Guterres je kazao da su zemlje "uglavnom zakazale" u zaštiti planeta.

Početkom septembra UN je objavio veliku procjenu koja je utvrdila da nijedan od 20 globalnih ciljeva biološke raznolikosti, dogovorenih prije deset godina s rokom do 2020. godine, nije u potpunosti ispunjen.

Guterres je rekao da vlade moraju uključiti rješenja koja se temelje na prirodi u planu oporavka od korona virusa, pritom ulažući u šume, močvare i okeane.

Prirodu se mora uzeti u obzir na finansijskim tržištima, jer je trenutni sistem "težio uništenju, a ne očuvanju", dodao je.

Guterres je pozvao svjetske čelnike da osiguraju "najambicioznije mjere i ciljeve koji štite" prirodni svijet kroz okvir biološke raznolikosti, koji će biti usvojen na UN konvenciji o biološkoj raznolikosti COP15 u maju iduće godine u kineskom Kunmingu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo