5°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

01.10.2020 / 09:19 Regija - Fatalna greška

Čovjek u čakovečkoj bolnici umro jer su mu ubrizgali dezinficijens u žilu?

Čovjek u čakovečkoj bolnici umro jer su mu ubrizgali dezinficijens u žilu?
Foto: Index

Još uvijek nije potpuno jasno kako je umro 62-godišnji pacijent u bolnici u Čakovcu, no ako je suditi po posljednjim informacijama, radi se o nevjerovatnoj grešci.

Prvo je iz čakovečke bolnice stigla informacija da je čovjeku tijekom rutinskog postupka hemodijalize ubrizgana kriva supstanca. Potom je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak za Index rekao kako je "medicinsko sredstvo pacijentu dano intravenozno umjesto lokalno", no nije pojasnio o kakvom se sredstvu radi.

No izjava predsjednice Upravnog vijeća bolnice Čakovec i pročelnice zavoda za zdravstvo Međimurske županije dr. sc. Sonje Tošić Grlač baca novo svjetlo na cijeli slučaj.

Ona je naime u Dnevniku Nove TV neizravno potvrdila kako je je 62-godišnjem pacijentu greškom ubrizgan dezinficijens.

Pacijentu greškom ubrizgan dezinficijens? Predsjednica Upravnog vijeća bolnice: Greške se događaju

Novinar je u uvodu razgovora kazao kako je izgledno da je u žili 62-godišnjaka umjesto fiziološke otopine završila medicinska kemikalija za dezinficiranje.

Upitana kako je moguće da se dogodila ovakva pogreška, dr. Tošić Grlač kaže kako je dezinficijens u bolnicama uobičajeno sredstvo koje se nalazi na kolicima medicinskih sestara.

"Greška je moguća i, nažalost, ona se i dogodila", kaže.

Objašnjava kako će se profesionalno provesti interni nadzor te su danas uzete izjave sudionika.

"Sve će se analizirati, interna komisija će ponovno razgovarati sa svima i donijeti svoje mišljenje, a onda će doći i inspekcija Ministarstva", rekla je dr. Tošić Grlač.

Policija iz bolnice uzela dokumentaciju

Napominje kako se sve dogodilo jučer navečer.

"Bolnica je ujutro obavijestila obitelj. Bila je noć, obitelj smo pozvali ujutro, sve smo obavijestili i sve radimo profesionalno. Danas je u bolnici bila policija, Državno odvjetništvo, a njih zanima što se dogodilo i čija je krivnja. Izuzeli su i neku dokumentaciju", kaže dr. Tošić Grlač.

Tijelo 62-godišnjaka prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu gdje bi se trebalo točno utvrditi od čega je pacijent preminuo.

Ravnatelj bolnice za Index o grešci zbog koje je umro pacijent

"Procedura hemodijalize je izrazito složena i medicinsko sredstvo se pritom primjenjuje lokalno, a tom je pacijentu dano intravenski. Dakle, to medicinsko sredstvo se nije smjelo dati u žilu. To se dogodilo jučer poslijepodne, a pacijent je sinoć preminuo. Odmah ujutro smo primili njegovu obitelj, bili su nam njegova dvojica sinova. Pojasnili smo im proceduru. Obitelj je u šoku kao i mi. Plakali su oni, plakali smo mi", kazao je za Index dr. Novinščak.

Navodi kako će obdukcija potrajati, a pogotovo toksikološki nalaz jer su ga poslali u Zagreb.

"Uzeli smo sve izjave onih koji su bili uključeni u proces liječenja tog pacijenta, sve ćemo proanalizirati. Tako nešto nam se nikad nije dogodilo. Od 1999. godine sam u bolnici, čak i ljudi koji su od osamdesetih u bolnici su mi rekli da se tako nešto nikad nije dogodilo. Odradimo na milijune postupaka, no ovako nešto, kažem, nikad se nije dogodilo", rekao nam je dr. Novinščak.

Beroš: Pogriješila je medicinska sestra

O svemu je za Index progovorio i ministar Beroš. Rekao je kako je pogriješila medicinska sestra.

"Čuo sam se s ravnateljem, rekao mi je da je došlo do neočekivane greške koja je završila tragično. Poduzet je unutrašnji nadzor u bolnici, a Ministarstvo će također poslati zdravstvenu inspekciju da utvrdi što se dogodilo i kako je došlo do greške. Javnost ćemo potom izvijestiti što se dogodilo, izražavamo žaljenje zbog ovog događaja. No bez obzira na težak i tragičan događaj, moramo reći kako je riječ o rijetkom izuzetku jer se slični događaji ne ponavljaju u našim bolnicama", rekao je ministar Beroš za Index.

Istaknuo je kako će, nakon što dobiju sve izvide nadzora, poduzeti daljnje korake.

"Ovdje nije riječ o liječničkoj grešci", rekao nam je Beroš, a kad smo ga pitali je li grešku učinila medicinska sestra, odgovorio je potvrdno.

"Sumnja je na stručnu pogrešku koju treba dokazati", rekao je još Beroš u kasnijoj izjavi za medije, a o slučaju nije želio govoriti detaljnije jer kaže kako sve tek treba utvrditi.

Policija već bila u bolnici, obitelj je podignula kaznenu prijavu

Obitelj preminulog 62-godišnjaka podignula je kaznenu prijavu protiv bolnice, a policija je već započela kriminalističko istraživanje.

To je potvrdila i pročelnica zavoda za zdravstvo Međimurske županije Sonja Tošić Grlač u programu N1.

"Policija je već bila u bolnici, ali zbog istrage o tome ne mogu detaljnije govoriti", rekla je Rošić Grlač.

"Tragičan događaj dogodio se jučer u kasnim poslijepodnevnim satima. Sve službe su pokrenute kako bi se proveo postupak interne kontrole. Sutra će interna kontrola županijske bolnice Čakovec analizirati slučaj i dati svoje mišljenje, a očekuje se i inspekcija Ministarstva. Potom ćemo znati što se uistinu dogodilo. Sve službe su obaviještene, a neke su već bile u bolnici", rekla je još.

Sestra na bolovanju

Dodala je da je medicinska sestra koja je vjerojatno pogriješila sada na bolovanju.  

"Sve je profesionalno obrađeno i transparentno. Bolnici je briga o pacijentu na prvom mjestu. Koliko znam, medicinska sestra je na bolovanju, što je i razumljivo. Velika je to tragedija", rekla je pročelnica za zdravstvo Tošić Grlač.

(Vijesti.ba / Index)

Izdvajamo