8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

19.10.2020 / 14:12 Regija - Akcija Placevi na Vodnom

Zbog pranja novca uhapšen kum Nikole Gruevskog i bivši šef tajne policije S.Makedonije

Zbog pranja novca uhapšen kum Nikole Gruevskog i bivši šef tajne policije S.Makedonije
Skopska policija privela je danas Ristu Novačevskog, kuma bivšeg sjevernomakedonskog premijera Nikole Gruevskog, u okviru istrage kojom su njih dvojica, sa još četiri osobe, osumnjičena za pranje novca, kojim su kupili i placeve u elitnom dijelu Skoplja.

U slučaju nazvanom "Placevi na Vodnom", osim Gruevskog i Novačevskog, Tužilaštvo za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije osumnjičilo je rođaka Gruevskog i bivšeg šefa tajne policije Sašu Mijalkova, biznismena Jordana Kamčeva, njegovu majku Ratku i Nenada Josifovića.

Oni se sumnjiče za pranje novca koji su kupili građevinsko zemljište u elitnom dijelu Skoplja, u podnožju planine Vodno.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopćilo da je, poslije višemjesečnog predistražnog postupka, pokrenuta istraga protiv šest osoba za koje postoji osnovana sumnja da su počinile krivično djelo pranje para od 2006. do 2012. godine.

Iz Tužilaštva navode da je Gruevski od 2006. do 2012. godine, kao predsjednik političke partije, prisvojio 1,3 milion eura od novca koji je primio lično ili preko općinskih komiteta partije kao donaciju za finasiranje stranke i nije ih prikazao kao donacije u finansijskim izvještajima partije.

Taj novac, pribavljen krivičnim djelom, pustio je u opticaj kupovinom građevinskog zemljišta na Vodnom.

Iz Tužilaštva navode da će tražiti da Novačevskom bude određen pritvor, a da je prvoosumnjičeni Gruevski nedostupan organima gonjenja, dok za ostale već postoje preventivne mjere obezbjeđenja u drugim krivičnim predmetima.

Kamčev, Mijalkov i Josifović zajedno su već osumnjičeni u slučaju "Imperija", ugašenog Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo