0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

19.10.2020 / 17:28 Ekonomija - Vojin Mitrović

Most Brčko-Gunja prioritet u rekonstrukciji mostova između BiH i RH

Most Brčko-Gunja prioritet u rekonstrukciji mostova između BiH i RH
Foto: FENA
Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović kazao je u ponedjeljak u Brčkom da je na sastanku u Hrvatskoj dogovoreno da prioritet u rekonsturkciji mostova između dvije zemlje bude most koji spaja Brčko i Gunju, kao i onaj koji spaja Novi grad i Dvor.

Mitrović, koji se u ponedjeljak sastao s brčanskim gradonačelnikom Sinišom Milićem i njegovim suradnicima istaknuo je da postoji interes međunarodne zajednice da most profunkcionira za promet robnog prometa.

"Tema razgovora s brčanskim gradonačelenikom bila je i revitalizacija Luke te da će ministarstvo u narednom razdoblju  raditi deminiranje obale kako bi se moglo pristupiti i projektu uređenja korita rijeke Save i osiguranje plovnosti", dodao je Mitrović.

Mitrović je naveo da će se u narednih desetak dana sastati s izaslanstvom Republike Hrvatske i Vlade distrikta kako bi se našlo najbolje rješenje za rekonstrukciju mosta, te da će se uraditi ono što je u interesu Brčko distrikta, BiH, ali uz suglasnost Hrvatske.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da će se nakon tog sastanka znati više detalja i o početku radova na rekonstrukciji mosta, kao i o cijeni koštanja.

"Ono što je nama interes je da što prije dođemo do rješenja koje će omogućiti odvijanje teretnog prometa, što je svakako od interesa i za Luku Brčko i za cjelokupno gospodarstvo Distrikta koje je prepolovljeno zbog trenutnih okolnosti. Ohrabreni smo ovakvim pristupom ministra budući da su stavili na raspolaganje i svoje resurse i zahvaljući, između ostalog i kontaktima koji su vođeni s Republikom Hrvatskom prilikom posjete člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i aktivnostima samog ministartva, ovaj most i njegova rekonstrukcija je ušla među prioritete za sporazum o rekonstrukciji graničnih prelaza", rekao je Milić.

Mitrović i Milić su, nakon sastanka u Gradskoj vijećnici, sa suradnicima obišli granični most, a potom i brčansku Luku gdje su razgovarali sa direktorom tog javnog preduzeća Marinkom Viljušićem, priopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo