4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

20.10.2020 / 10:11 Politika - Vizija za prijateljstvo

Biden objavio plan za BiH: Uvijek će se suprotstaviti mržnji

Biden objavio plan za BiH: Uvijek će se suprotstaviti mržnji
Foto: Vijesti.ba

Kandidat Demokrata za predsjednika SAD Joe Biden objavio je detaljni dokument pod nazivom "Vizija Joea Biddena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom".

U dokumentu se na početku navodi da je Biden tokom agresije na našu zemlju odigrao ključnu ulogu da Senat zaustavi krvoproliće u BiH.

- Bio je ključan u naporima da se promijeni dinamika na terenu u Bosni i Hercegovini, i na kraju, pomogao da se uvjeri Vlada SAD, kao i ključni evropski saveznici da zaustave brutalnu kampanju genocida koju provodi Slobodan Milošević. U julu 2008. godine Džo Bajden je nagrađen nagradom „Srebrenica 1995“, što je bilo priznanje njegovim naporima da spriječi genocid u Bosni i Hercegovini i promovira toleranciju u zemlji nakon sukoba - navodi se u dokumentu.

Također stoji i da je u u februaru 1991. godine sazvao je jedno od prvih saslušanja u Kongresu posvećenom predstojećem raspadu Jugoslavije i bio je jedan od prvih i najjačih glasova koji se oglasio protiv srpskih napada na Bosnu i Hercegovinu.

- U aprilu 1993. godine Bajden je posjetio Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. Susreo se s Slobodanom Miloševićem i optužio ga za učešće u ratnim zločinima. Nakon tog putovanja, Bajden je pozvao na ukidanje embarga na oružje Bosni i Hercegovini i zahtijevao da SAD predvode Zapad u odgovoru na srpsku agresiju. Bajden je 30. jula 1993. godine predložio detaljan plan za opstanak Sarajeva, koji uključene odredbe za ukidanje embarga Ujedinjenih nacija na oružje za Bosnu i Hercegovinu, povećanje humanitarne pomoći i pojačan diplomatski pritisak na pregovore i sporazum o prekidu rata - navodi se.

Nastavio je pokazivati bliski interes za Bosnu i Hercegovinu nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, kojim je rat okončan.

- Nakon putovanja 2001. godine u regiju, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Biden je Senatu podnio izvještaj u kojem se navodi da "Balkan nije strateška sporedna predstava". Jugoistočna Evropa ostaje ključna za sigurnost cijelog kontinenta i,samim tim, za Sjedinjene Države, "moramo se obavezati da ćemo biti angažirani na duge staze" - stoji u dokumentu.

Jedno od prvih stranih putovanja Joea Bidena kao potpredsjednika SAD bilo je u Sarajevu. U maju 2009. godine obratio se parlamentu BiH, jasno stavljajući do znanja da je budućnost Bosne i Hercegovine u euroatlantskim institucijama, ali da bi se krenulo ka daljnjoj integraciji, rukovodstvo BiH mora učiniti više na premoštavanju etničkih podjela i u zajedničkom djelovanju u korist svih Bosanaca.

- Tokom administracije bivšeg predsjednika SAD-a Baraka Obame, Sjedinjene Države, predvođene Bidenom, sankcionirale su Milorada Dodika zbog aktivne opstrukcije Dejtonskog sporazuma, šaljući snažan signal da Sjedinjene Države neće tolerirati prijetnje suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Džo Bajden, zna da je, ako hoćemo da BiH uspije, potrebna stabilna i stalna podrška Sjedinjenih Država. Nažalost, pod predsjednikom Donaldom Trampom utjecaj SAD u regionu je izblijedio jer je Evropsku uniju smatrao za protivnika i dovodio je u pitanje vrijednost NATO saveza - navedeno je u ovom dokumentu.

Biden će pozvati naše partnere iz Evropske unije i NATO saveznike da zajednički razviju strategiju za čvrsto vezanje zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama - navodi se u dokumentu.

Kako se dodaje, Biden zna da je sada vrijeme za hrabro i odlučno vodstvo SAD-a u promoviranju i provođenju reformi i pomirenja, te će se ponovno obvezati na postizanje našeg dugogodišnjeg cilja Evrope kao cjelovite, mirne i cjelovite.

- Obavezuje se da će se uvijek suprotstaviti mržnji i podržat će Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter - navedeno je u Bajdenovom planu za BiH.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo