3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

20.10.2020 / 20:00 Politika - Prenosimo

Lazović: Upitna budućnost SDP-a, članstvo treba da se zamisli

Lazović: Upitna budućnost SDP-a, članstvo treba da se zamisli
Miro Lazović / Vijesti.ba
Bošnjaci ne mogu bez BiH, a opstanak Bošnjaka kao naroda ugrožena je bez građanske države.

Napisao je ovo danas na društvenim mrežama Miro Lazović. Njegovu objavu prenosimo u nastavku:

- Još davne 1996 g. Profesor Dr. Esad Zgodić u svojoj knjizi GRAĐANSKA BOSNA je napisao : .." Od ishoda borbi između  totalitarnih etničkih koncepcija i  građanskog koncepta ovisiće ne samo opstanak BiH kao države, nego i egzistencijalni opstanak bošnjačkog naroda".

Današnja politička realnost je upravo takva.

Bošnjaci ne mogu bez BiH, a opstanak Bošnjaka kao naroda ugrožena je bez građanske države. Ne samo da je ugrožena budućnost Bošnjaka nego i svih građana, bez obzira na etničku pripadnost, koji žele društvo i državu punih ljudskih prava i sloboda.Građanska opcija danas je napadnuta. Etničke politike, iznutra i spolja,  potiskuju građansku ideju. Osokoljeni podrškom Beograda i Zagreba tandem Dodik - Čović čak prijeti raspadom BiH ukoliko ona bude građanska država.

Najžešći napadi usmjereni su na one političke partije i lidere koji beskompromisno zagovaraju građansku koncepciju. Posebno na DF i njenog lidera. Uglavnom udari dolaze  od desnice što je politički razumljivo ali  i sa lijeve strane što je nerazumljivo.

Pored građanske koncepcije ugrožena je i budućnost  socijaldemokratije kao integralistčke ideje. Socijaldemokratija je danas fragmentirana umjesto da je okupljena u zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim i svim drugim narednim izborima.

Za budućnost ove dvije ideje, građanske BiH i socijaldemokratije , rezultati lokalnih izbora jesu važni ali ishod  opštih izbora 2022. godine biće presudni.

Svijest o tome nije kod svih socijaldemokratskih stranaka na istom nivou odgovornosti.  Od četiri socijaldemokratske partije koje djeluju u BiH tri su opredjeljene za saradnju. Demokratska Fronta, Građanski savez i Socijaldemokrati pronašli su različite oblike zajedničkog nastupa na predstojećim lokalnim izborima čime su pokazali opredijeljenost da krenu u proces ujedinjenja kako bi na  izbore 2022 godine izašli kao jedan politički subjekt. Ukoliko ostvare ,već postignuti dogovor budućeg ujedinjenja, socijaldemokratska opcija će biti znatno ojačana.

SDP ide drugim putem Izabrao je politički heterogen blok kojem ideološki ne pripada. U tom bloku ključnu ulogu ima NiP kao partija konzervativnog centra i NS kao liberalna opcija. Socijaldemokratija SDP je gurnuta na margine. To se najbolje vidi u činjenici da u sarajevskim opštinama, gdje je nekada bio neprikosnoven, SDP nema svoje kandidate za načelnike. Slobodan sam reći da buduća pozicija SDP-A zavisiće u  velikoj mjeri od rezultata koja će ova partija postići u Tuzlanskom  i Sarajevskom kantonu.

Ukoliko rezultati lokalnih izbora ne budu dobri u ova dva kantona članstvo SDP-A  se treba dobro zamisliti za budućnost partije.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo