3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

22.10.2020 / 16:49 BiH - Svečanost u Sarajevu

Uz pomoć SAD kreće 'Južna interkonekcija', izgradnja gasovoda dužine 180 km

U Sarajevu je danas obilježen početak kampanje informisanja javnosti o projektu gasovoda "Južna interkonekcija".

Radi se o projektu ukupne vrijednosti 196 miliona KM, koji predviđa izgradnju gasovoda u dužini od 180 km, od čega je 160 u BiH.

Ovim projektom trebalo bi da bude povezan trenutni transportni gasovod BiH sa hrvatskim sistemom gasovoda na potezu Zagvozd-Imotski-Posušje-Novi Travnik, sa priključkom za Mostar.

Parlament i Vlada FBiH ovaj projekat prepoznali su kao jedan od najznačajnijih strateških projekata za FBiH, koji će prvi put nakon više od četiri decenije građanima i poslovnom sektoru obezbijediti snabdijevanje gasom BiH i omogućiti nove izvore prirodnog gasa u BiH.

Obilježavanje početka kampanje održano je u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, bez prisustva gostiju. U okviru zvaničnog dijela programa obratili su se ambasador SAD u BiH Eric Nelson, federalni premijer Fadil Novalić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić i direktor BH gasa Jasmin Salkić.



Nelson: Važan korak za BiH

Prvi se obratio ambasador Nelson, koji je rekao kako se radi o važnom koraku koji je BiH napravila na putu ka sopstvenoj samoodrživosti.

- USAID je u proteklim godinama zaista ulagao mnogo u BiH. Ta ulaganja danas su puno manja, ali su podjednako važna jer omogućavaju BiH da postigne potreban nivo sigurnosti u energetskom smislu - kaže Nelson.

Ističe kako mu je drago da se danas pokreće medijska kampanja kojom će se građani BiH informisati o Južnoj interkonekciji za snabdijevanje prirodnim gasom, a koja će BiH povezati sa hrvatskom mrežom od Travnika pa dalje.

- Na početku ovog projekta USAID je preko EBRD-a dao podršku očuvanju zaštite okoliša. USAID je pomogao u energetskom sektoru da bi se pomogla prikupiti neophodna dokumentacija i donio poseban zakon koji će ubrzati proces davanja dozvola za izgradnju Južne interkonekcije. Danas je Vlada usvojila taj zakon i ja se nadam da će to i Parlament ubrzo uraditi - naveo je Nelson.

Ocjenjuje kako se radi o važnom projektu jer će Bosni i Hercegovini omogućiti diverzificirano snabdijevanje prirodnim gasom. Našoj zemlji također će omogućiti pristup tržišnoj cijeni, te će na taj način moći izbjeći monopol koji postoji u slučaju jednog snabdjevača.

- Diverzifikacija će u stvari omogućiti povećanje nivoa sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom. Također, što je jako važno, omogućit će da BiH zaista djeluje u skladu s obavezama Energetske zajednice. Jako važno također će biti da će to biti od ogromne koristi za zaštitu okoliša - znači povećan nivo pristupa i korištenja prirodnog gasa - dodao je ambasador.

Navodi da je pred Bosnom i Hercegovinom još puno posla, ali isto tako ističe kako se nada da će donosioci odluka u energetskom sektoru nastaviti ulagati napore da se on reformiše, prenose Vijesti.ba.

- Ključni zakoni koji su potrebni u toku reforme energetskog sektora su državni zakon o električnoj energiji i prirodnom gasu, tri zakona u FBiH koji se odnose na električnu energiju, prirodni gas i zaštitu okoliša, te razdvajanje operatera u oblasti distribucije struje - govori Nelson.

Pozdravio je napore i rad Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije koje je zajedno sa USAID-om radilo na izradi Zakona o prirodnom gasu u FBiH, te dodao kako se nada da će to poslužiti kao model i za ostale zakone.

- Svi ovi ciljevi koje sam pobrojao moraju se postići. Oni su ključni dio priključenja BiH Evropskoj uniji. Oni se moraju ispuniti i zato što se plaća visoka cijena ako ne postoji funkcionalno, raznoliko, sigurno energetsko tržište - poručio je američki ambasador.

Novalić: Diverzifikacija i sigurnost snabdijevanja

Federalni premijer Fadil Novalić u svom obraćanju kazao je da na projektu Južna interkonekcija već duže vremena radi kompanija "BH gas".

- Želim se zahvaliti ambasadoru Nelsonu na zaista svesrdnoj pomoći koju SAD već dugi niz godina pružaju našoj zemlji i istrajni su u pomoći razvoja naše privrede i energetskog sektora - rekao je Novalić. 

Ponovio je ambasadorove riječi da će projekat Južne interkonekcije garantovati diverzifikaciju, a samim time i sigurnost snabdijevanja građana i privrede FBiH.

- Iako se svakodnevno borimo protiv pandemije, brojnih problema koje ona izaziva, moram priznati da je ovakav događaj jedno pravo osvježenje za sve nas. Posebno se zahvaljujem USAID-u što je putem EBRD-a finansirao studiju o uticaju na okoliš projekta Južne interkonekcije, kao i USAID-ovom projektu "Asistencija energetskom sektoru", koji nam je pružio tehničku pomoć na izradi Zakona o Južnoj interkonekciji - kazao je Novalić.

Prisutne je informisao da je Vlada FBiH na današnjoj sjednici utvrdila Nacrt tog zakona i uputila ga u daljnju proceduru, prenose Vijesti.ba.

- Također zahvaljujem i Evropskoj komisiji koja je finansirala idejni projekt ovog gasovoda. Kad govorimo o ispunjavanju obaveza FBiH prema Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice, mogu slobodno reći da smo uradili dosta posla. Ali u isto vrijeme svi smo svjesni koliko posla je još pred nama, jer veliki dio obaveza nismo ispunili - konstatovao je federalni premijer.

Naglašava da FBiH u narednom periodu ima namjeru intenzivno raditi na izradi izmjena i dopuna seta zakona iz energetskog sektora, kako bi ispunila svoje obaveze proistekle iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, i time se približila EU standardima u energetskom sektoru.

- I u tom smislu, Zakon o električnoj energiji, Zakon o obnovljivim izvorima, izmjene i dopune Zakona o energetskoj efikasnosti samo su dio zakona na kojima je Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije započelo aktivnosti, uz dragocjenu pomoć USAID-ovog projekta "Asistencija energetskom sektoru" - pojašnjava premijer.

Kako je rekao, da bi se ovi procesi doveli do kraja, potrebno je da svi učesnici u sektoru rade zajedno kako bi došli do zajedničkih i svima prihvatljivih rješenja.

- Ovdje posebno mislim na Zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH oko kojeg već duže vrijeme ne možemo postići dogovor. Ovdje želim da izjavim kako je FBiH spremna da nastavi razgovore o ovom zakonu, koji je preduslov za mnoge procese u zemlji. Ovom prilikom pozivam kolege iz RS-a da zajedno nađemo rješenja koja su prihvatljiva za sve - zaključio je Novalić.

Džindić: Spremni smo za veliki posao koji je pred nama

Federalni ministar Nermin Džindić zahvalio je svima na podršci projektu Južna interkonekcija koji će omogućiti sigurnost snabdijevanja i veće korištenje plina kako u industriji, tako i u domaćinstvima.

- Posebnu zahvalnost dugujemo Evropskoj komisiji, USAID-u, Američkoj ambasadi i gospodinu Ericu Nelsonu. BH gasu također čestitam na upornosti i istrajnosti na pokretanju ovako važnog projekta, ali ujedno ih molim da ga ubrzamo kako bismo čim prije krenuli u njegovu gradnju - naveo je Džindić.

Čim su se stvorili preduslovi, kako je rekao, Ministarstvo na čijem je čelu počelo je sa aktivnostima na izradi zakona o Južnoj interkonekciji, te za samo tri mjeseca, uz asistenciju USAID-a i još nekoliko institucija i kompanija, uspjelo pripremiti zakon koji će olakšati i ubrzati postupak ishođenja dozvola i otkloniti barijere za izgradnju ovog prijeko potrebnog gasovoda.

- Zakon smo danas na sjednici Vlade FBiH usvojili jednoglasno i zamolit ćemo da se po ubrzanoj proceduri nađe na prvoj od narednih sjednica oba doma Parlamenta FBiH, gdje želimo također da se usvoji - apelovao je Džindić.

Dodaje da su formirane radne grupe za izradu zakona o gasu, a u pripremi je formiranje radne grupe za zakon o električnoj energiji. Oba ova zakona, kako je istakao, moraju biti prilagođeni zahtjevima Energetske zajednice.

- Pred nama je veliki posao za koji smo spremni, ali nam je za to potrebna sinergija i zajednički rad svih ministarstava i Parlamenta. Uz prijatelje u međunarodnoj zajednici, koji su nam spremni pomoći, nadam se da ćemo uspjeti prebroditi sve prepreke i ispuniti zahtjeve koji su pred nama na dobrobit svih naših građana - poručio je Džindić.

Salkić: BiH će dobiti nove izvore gasa

Detalje projekta obrazližio je direktor kompanije BH gas Jasmin Salkić, koji je podsjetio da je Vlada FBiH 2017. proglasila Južnu interkonekciju strateškim projektom, te kompaniju BH gas i resorno Ministarstvo zadužila da krenu s pozicije planiranja projekta u njegovu ubrzanu realizaciju.

- Osnovni cilj projekta jeste diverzifikacija pravaca snabdijevanja BiH i ispunjavanje osnovnih uslova Energetske zajednice da svaka država mora da ima minimalno dva ulaza i dva izlaza gasa, i omogućavanje svih budućih transportnih i tržišnih utakmica u BiH - pojašnjava Salkić.

Ističe da u ovom momentu BiH ima jedan ulaz, koji je star 40 godina. A da bi se osiguralo snabdijevanje prirodnim gasom kako Sarajeva, tako i ostatka države, pristupilo se ovakvom projektu, i za njegovu realizaciju uslijedila je apsolutna podrška od Vlade FBiH i od naših prijatelja.

- Ono što je vrlo bitno, sa ovim projektom BiH će dobiti nove izvore gasa. Realizacija projekta Južne interkonekcije ne bi bila moguća bez naših prijatelja iz Hrvatske - kompanije Plinacro. Projekat Južne interkonekcije, kao i projekat IAP stavljeni su na EU listu. I želja naše Vlade je da BiH gas bude dio te priče, tako da ćemo uskoro formirati kompaniju IAP koja će raditi na tehničkoj dokumentaciji tog novog izvora o kojem sam maloprije govorio - dodaje Salkić.

U posljednjih godinu dana, Salkić je istakao da su znatno relaksirani odnosi s njegovim kolegama u RS-u.

- Danas smo pristupili potpisivanju svih transportnih ugovora sa kolegama iz RS-a, omogućili postavljanje novih ultramjerača gasa koji idu prema FBiH. U takvoj pozitivnoj atmosferi lakše ćemo stvoriti uslove za donošenje zakona o gasu na državnom nivou, čime ćemo početi ispunjavati osnovne uslove Energetske zajednice. U narednoj godini to će biti jedna od glavnih vodilja pored same Južne interkonekcije - dodao je Salkić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo