5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

22.10.2020 / 17:54 Regija - Videokonferencija

Janša i Merkel razgovarali o europskim temama i Balkanu

Janša i Merkel razgovarali o europskim temama i Balkanu
Foto: Vijesti.ba
Njemačka kancelarka Angela Merkel i slovenski predsjednik vlade Janez Janša u četvrtak su putem videokonferencije razgovarali o aktualnim europskim i međunarodnim temama.

Kako je u kratkom priopćenju naveo ured za tisak njemačke vlade, težište rasprave bilo je na tijesnoj bilateralnoj suradnji Berlina i Ljubljane na području gospodarstva i u okviru djelovanja u Vijeću Europske unije, u okviru "trojnog" predsjedanja EU-om što ga nakon Njemačke u drugoj polovici ove godine i predsjedavanja Portugala u prvoj polovici iduće preuzima Slovenije u drugom dijelu 2021. godine.

Merkel i Janša su također "razmijenili poglede na zajedničke nastojanja u borbi protiv pandemije covida-19 i kako se s time suočiti", navedeno je u priopćenju iz Berlina, prenosi Hina.

Slovenska vlada je preko Twittera navela da je u razgovoru Janše i Merkel bilo riječi i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Jedan od glavnih ciljeva slovenskog predsjedanja EU-om u drugoj polovici iduće godine je doprinos otpornijoj i jačoj EU u različitim krizama kao što su pandemije, kibernetički napadi i nezakoniti migracijski tokovi, a Slovenija je i za jačanje integracija balkanskih država u EU, te početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom još prije kraja ove godine.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo