8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

25.10.2020 / 10:39 Svijet - Uglavnom učenici

U bombaškom napadu u obrazovnom centru u Kabulu ubijene 24 osobe

U bombaškom napadu u obrazovnom centru u Kabulu ubijene 24 osobe
Foto: Agencije / Vijesti.ba
U samoubilačkom bombaškom napadu u obrazovnom centru u glavnom gradu Afganistana Kabulu u subotu su ubijene 24 osobe, a među žrtvama su uglavnom učenici, dok su deseci ranjeni, potvrdili su dužnosnici.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tariq Arian kazao je da je identificiran bombaš koji je aktivirao eksploziv na ulici ispred Kawsar-e danskog centra.

Prema informacijama Ministarstva zdravstva većina žrtava bili su djeca i mladi u dobi između 15 i 26 godina. U napadu je povrijeđeno 57 osoba, javio je Reuters.

Učitelj u danskom centru Kawsar-e kazao je da su on i ostalo nastavno osoblje u šoku zbog ciljanja institucije koja je pružila obrazovanje hiljadama djece kako bi im se omogućilo visoko obrazovanje.

Glasnogovornik talibana na Twitteru negirao je odgovornost za napad, koji je nastupio u osjetljivo vrijeme jer su se timovi koji zastupaju pobunjenike i vladu sastali u Kataru kako bi postigli mirovni sporazum.

Islamska država preuzela je odgovornost u izjavi na Telegramu, bez davanja dokaza.

Članovi porodica okupili su se u obližnjoj bolnici, tražeći najmilije među vrećama s posmrtnim ostacima ubijenih, položenih na bolnički pod, dok su redari povrijeđene pacijente na nosilima vozili na liječenje, kazao je Reutersu svjedok.

Napad, koji su osudili NATO i afganistanska vlada, dogodio se na području zapadnog Kabula u kojem živi šiitska zajednica, vjerska manjina u Afganistanu koju su u prošlosti ciljale grupe poput Islamske države.

Deseci učenika poginuli su na istom području Kabula u napadu na drugi obrazovni centar 2018. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo