8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

27.10.2020 / 12:06 Ljepota i Zdravlje - Nova studija

Imunitet nakon infekcije možda i ne traje dugo kako se mislilo

Imunitet nakon infekcije možda i ne traje dugo kako se mislilo

Razina antitijela u pacijenata koji su preboljeli covid-19 u britanskoj je populaciji brzo padala tijekom ljeta, pokazalo je britansko istraživanje koje upućuje na to da imunitet nakon infekcije možda i ne traje dugo te da se tako smanjuje i mogućnost imuniteta zajednice.

Rezultati su to studije koju su proveli znanstvenici s londonskog Imperial Collegea, prateći razinu antitijela među Britancima nakon prvog vala infekcija covidom-19 u ožujku i u travnju.

Od 20. lipnja do 28. rujna Imperial College je u suradnji s tvrtkom Ipsos Mori pratio 350.000 nasumično odabranih stanovnika Engleske, koji su se redovito samotestirali kod kuće da bi utvrdili imaju li antitijela na covid-19.

Brže nestaju kod osoba bez simptoma

Rezultati su pokazali da su antitijela brže nestala u osoba koje nisu imale simptome bolesti, nego među pacijentima kod kojih se bolest manifestirala slabijim ili jačim simptomima.

"U tom se razdoblju prevalencija antitijela među pozitivno testiranima na covid-19 smanjila sa 6 posto krajem lipnja na 4,4 posto u rujnu, što ukazuje na smanjenje kolektivnog imuniteta prije početka drugog vala infekcije koji je posljednjih tjedana rezultirao lokalnim lockdownima i restrikcijama u Velikoj Britaniji", stoji u priopćenju.

Studija je pokazala i da je, premda je nestanak antitijela uočen kod svih dobnih skupina, situacija bila lošija među starijim osobama.

Između lipnja i rujna udio ljudi starijih od 75 godina s antitijelima smanjio se za 39 posto, a u među mladima od18 do 24 godine za 14,9 posto.

Nestankom antitijela pada i imunitet

"S obzirom na ono što znamo o ostalim koronavirusima, ovi podaci upućuju na to da s nestankom antitijela pada i imunitet, što rezultira padom općeg imuniteta na razini populacije", rekla je Wendy Barclay, voditeljica Odjela za infektivne bolesti na londonskom Imperial Collegeu.

Kod osoba kojima je zaraza koronavirusom potvrđena PCR testom uočen je manje izražen pad antitijela u usporedbi s pacijentima koji su bili asimptomatski i nisu znali da su zaraženi.

Među zdravstvenim radnicima nisu uočene promjene u razini antitijela, vjerojatno zbog opetovane izloženosti virusu.

Rezultati studije znanstvenika s Imperial Collegea još nisu prošli stručnu recenziju.

Barclay ističe da uočeno brzo smanjivanje antitijela ne utječe nužno na učinkovitost kandidata za cjepivo koji su trenutačno u fazi kliničkih ispitivanja.

"Kvalitetno cjepivo može biti i bolje od prirodno stečenog imuniteta", rekla je.




(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo