8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

29.10.2020 / 10:35 BiH - Veliki projekti

Novalić s čelnicima Exim Bank o aerodromu u Bihaću i autoputu

Novalić s čelnicima Exim Bank o aerodromu u Bihaću i autoputu
Foto: Vijesti.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić drugog dana posjete Republici Turskoj sastao se danas u Ankari sa zamjenikom generalnog direktora EXIM Banke Enisom Gultekinom i šeficom Odjela za međunarodno kreditiranje ove banke Suzan Usta.

Razgovarano je o finansiranju izgradnje aerodroma u Bihaću i autoceste Sarajevo – Beograd, dionice kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. Dogovoreni su daljnji koraci na operacionalizaciji finansijskih detalja. Riječ je o projektima vrijednim pola milijarde eura.

EXIM banke finansiraju isključivo projekte vlada na dugoročnoj osnovi, a da bi neka vlada bila kvalifikovana za takvo finansiranje mora imati pozitivan rejting.



Federacija Bosne i Hercegovine smatra se prihvatljivom za ovakva finansiranja, nakon što je prošla prvu fazu ocjene EXIM Banke.

Uz premijera Novalića ovom sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković, premijerovi saradnici i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Adis Alagić.

Federalni premijer od srijede boravi u službenoj posjeti Turskoj tokom koje je planiran niz susreta s turskim zvaničnicima i privrednicima s ciljem omogućavanja novih investicija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo