29°C
Mostar 33°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 35°C
Powered by Dark Sky

29.10.2020 / 11:31 Politika - Austrija

Džaferović se u Beču sastao sa Van der Bellenom

Džaferović se u Beču sastao sa Van der Bellenom
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se u Beču sa predsjednikom Republike Austrije Alexanderom Van der Bellenom.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru istaknuto da je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Austrije na izuzetno visokom nivou, te da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Naglašeno je da postoji prostor da se ekonomske i kulturne veze dvije zemlje dodatno ojačaju, te da bitnu ulogu u tome može imati brojna bosanskohercegovačka dijaspora u Austriji.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa i teškim posljedicama koje će ona imati po zdravlje ljudi i ekonomiju.

Predsjedavajući Džaferović je informisao predsjednika Van der Bellena o političkoj situaciji i odnosima u Bosni i Hercegovini, kao i o koracima koje naša zemlja poduzima na evropskom putu, s ciljem da naredne godine dobije kandidatski status.

Džaferović je zahvalio Van der Bellenu za svesrdnu podršku koju u tom smislu Republika Austrija, ali i zvaničnici iz ove zemlje koji su angažovani u institucijama EU i drugim međunarodnim organizacijama u našoj zemlji, pružaju Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Van der Bellen naglasio je da Republika Austrija daje punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. Posebno se interesovao za migrantsku krizu i naglasio da je Republika Austrija spremna da pomogne BiH.

Razgovarano je i o situaciji u regionu, kao i odnosima Bosne i Hercegovine sa susjednim državama.

Predsjedavajući Džaferović je posebno zahvalio predsjedniku Van der Bellenu za poruku podrške i solidarnosti koju je poslao u ime Republike Austrije tokom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Predsjedavajući Džaferović uputio je poziv predsjedniku Van der Bellenu za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, koji je predsjednik Austrije prihvatio.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo