-7°C
Mostar -2°C
Tuzla -4°C
Banja Luka -5°C
Bihać -6°C
Powered by Dark Sky

29.10.2020 / 11:58 Politika - Odgovorio Sattleru

Dodik protiv prijedloga EU o izmjeni Zakona o VSTV-u

Dodik protiv prijedloga EU o izmjeni Zakona o VSTV-u
Milorad Dodik / Vijesti.ba
Milorad Dodik tvrdi da parcijalne izmjene ne mogu dovesti do konačnog reda u pravosudnom sistemu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je za Republiku Srpsku jedino prihvatljiva sveobuhvatna strukturna reforma pravosuđa, koju je svojevremeno dogovorio i potpisao sa tadašnjim visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost EU Catherin Ashton, i da samo ona može dati rezultate i dovesti do konačnog reda u pravosudnom sistemu.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu specijalnog predstavnika EU u BiH Јohana Satlera da je potrebno vraćanje povjerenja javnosti u pravosuđe i obezbjeđenju njegovog integriteta, nezavisnosti i odgovornosti, te da je s ciljem omogućavanja tih promjena potrebno hitno izmijeniti Zakon o Visokom sudiskom i tužilačkom savjetu BiH, Dodik je istakao da parcijalne izmjene, kako to predlaže Satler, ne mogu dovesti do reda u pravosudnom sistemu.

- Vraćanje povjerenja javnosti u pravosuđe, za koje se i mi zalažemo, a o kojem govori Sattler, nije moguće samo izmjenom Zakona o VSTS. Ako već evropske strukture ulažu sredstva u VSTS BiH, kako priznaje Sattler, onda bi neko mogao da izvede zaključak da i presudan uticaj na to isto pravosuđe dolazi upravo iz međunarodnih struktura, a nas može navesti na razmišljanje zašto bi ih mi uopšte više finansirali - naglasio je Dodik.

On je naglasio da bilo kakva supervizija u ovoj oblasti u BiH je neprihvatljiva i nedopustiva, te da pravosuđe u BiH treba reformisati u cjelini i osloboditi ga od finansiranja spolja.

- Samo u tom slučaju imaćemo svoj pravosudni aparat koji će odgovarati građanima koji ga plaćaju, lišen bilo kakvih uticaja sa strane - poručio je član Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo