-7°C
Mostar -2°C
Tuzla -4°C
Banja Luka -5°C
Bihać -6°C
Powered by Dark Sky

29.10.2020 / 13:11 BiH - Vijeće ministara

Imenovan Ekspertni tim BiH za Trgovsku goru

Imenovan Ekspertni tim BiH za Trgovsku goru
VM BIH / Vijesti.ba
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o imenovanju Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog ...

... goriva na lokaciji Trgovske gore, uz korekcije na sjednici.

Na sjednici je donesena i Odluka o imenovanju Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa Bosne i Hercegovine u vezi sa pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Ekspertni tim, sastavljen od predstavnika državnih, entitetskih, kantonalnih i lokalnih vlasti te naučne zajednice, sačiniće sveobuhvatnu stručnu analizu stanja i uticaja mogućeg odlagališta na Trgovskoj gori; izraditi prijedlog mjera zaštite stanovništva u 13 opština u BiH u slivu rijeke Une i zaštite životne sredine; te definisati ekonomična i efikasna rješenja za sprečavanje, ublažavanje i praćenje značajnih negativnih uticaja eventualnog odlagališta. Tim će imati i druge zadatke, po nalogu Vijeća ministara i Korodinacionog tijela za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Prvi sastanci ovih timova trebali bi biti održani tokom narednih 15 dana.

Ovi timovi mogu biti dopunjeni i novim članovima, a najavljena je mogućnost konsultovanja i  međunarodnih stručnjaka iz ove oblasti.   

Ekspertni i Pravni tim dužni su svaka tri mjeseca, posredstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, izvještavati Vijeće ministara BiH o radu i realizaciji zadataka i aktivnosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo