15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

29.10.2020 / 14:22 Svijet - Napad u Nici

Francuska podigla uzbunu, osude terorizma iz cijelog svijeta

Francuska podigla uzbunu, osude terorizma iz cijelog svijeta
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Francuska je podigla na najviši nivo uzbunu za prijetnju po opću sigurnost nakon napada nožem u gradu Nici, rekao je u četvrtak premijer Jean Castex.

Castex je također rekao francuskoj nacionalnoj skupštini da će vladin odgovor na napad biti čvrst i neumoljiv, prenio je Reuters.
Napadač, koji je bio naoružan nožem, ubio je u četvrtak tri osobe u crkvi u Nici.
U drugom incidentu, policija je pucala i ubila napadača u gradu Avignon, a policajci na licu mjesta su kazali kako je muškarac prijetio prolaznicima i uzvikovao "Allahu ekber".

Vatikan je u četvrtak osudio napad u kojem je troje ljudi izgubilo život u crkvi u Nici u Francuskoj, navodeći da terorizam i nasilje nikada nisu rješenje.

- Današnji napad zasijao je smrt u mjestu ljubavi i utjehe, domu Gospodnjem - rekao je glasnogovornik Matteo Bruni u izjavi, prenio je Reuters.

- To je trenutak bola u vremenu zbunjenosti. Terorizam i nasilje nikada ne mogu biti prihvaćeni - rekao je on, dodavši da je papa Franjo obaviješten i da se moli za žrtve. Papa se nadao da će francuski narod "zajedničkim snagama odgovoriti na zlo tako što će činiti dobro."

Pored Vatikana, tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u četvrtak da najoštrije osuđuje smrtonosni napad nožem u francuskom gradu Nici.

U saopćenju, ministarstvo navodi da je Turska solidarna s francuskim narodom protiv nasilja i terorizma, javio je BBC.
Osim Turske, Velika Britanija je također pokazala solidarnost s Francuskom.
Britanski premijer Boris Johnson rekao je da njegova zemlja stoji rame uz rame s Francuskom nakon što je napadač odrubio glavu jednoj ženi i ubio još dvije osobe u crkvi u Nici.

- Bio sam zaprepašten kad sam jutros čuo vijesti iz Nice o barbarskom napadu na baziliku Notre-Dam - napisao je Johnson na Twitteru, na engleskom i na francuskom jeziku, prenosi Associated Press.

- Naše misli su sa žrtvama i njihovim porodicama, a Velika Britanija čvrsto stoji uz Francusku u borbi protiv terora i netolerancije - piše Johnson.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab je u svojoj izjavi naveo da Britanija pruža "svu podršku francuskom narodu u krivičnom gonjenju odgovornih za ovaj zastrašujući napad".




(Vijesti.ba)

Izdvajamo