9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

29.10.2020 / 14:27 BiH - Glavna tužiteljica

Tadić: Donošenje pravde i zastupanje interesa žrtava u prvom planu

Tadić: Donošenje pravde i zastupanje interesa žrtava u prvom planu

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić sastala se sa predstavnicima projekta Evropske unije (EU) za zemlje zapadnog Balkana, koji se odnosi na reparaciju za žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. 

Projekt se odnosi na Komparativnu studiju o mehanizmu reparacija za zločine i kršenja međunarodnog humanitarnog prava u zemljama zapadnog Balkana. 

Cilj projekta jeste sačinjavanje analitičkog izvještaja s fokusom na pravnu stečevinu EU, kao i druge relevantne međunarodne standarde u toj oblasti. 

Stručni tim u sklopu spomenutog projekta čine njegova voditeljica Celine Bardet te još šest tematskih stručnjaka.

Na sastanku je razgovarano o temama koje se odnose na pravnu praksu koja se primjenjuje u BiH, u okviru postupaka za ostvarivanje prava na reparaciju žrtava zločina.

Glavna tužiteljica istakla je da je u radu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, donošenje pravde žrtvama i zastupanje interesa žrtava u prvom planu, te da su u određenim predmetima, u okviru sudskih postupaka, dosuđivane i reparacije žrtvama, naročito u predmetima ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja, te da se u ovoj oblasti praksa mora unaprijediti, prilikom ostvarivanja reparacije u građanskim i drugim postupcima koji su pokrenuti. 

Također, na sastanku je istaknuta važnost regionalne saradnje, te razmjene prakse i iskustava u ovim procesima.

Tužiteljstvo BiH je otvoreno za saradnju u ovom, kao i u svim drugim projektima koji su usmjereni na zaštitu i podršku žrtvama, saopćeno je iz državnog tužiteljstva.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo