-8°C
Mostar -3°C
Tuzla -5°C
Banja Luka -5°C
Bihać -6°C
Powered by Dark Sky

29.10.2020 / 14:46 KORONAVIRUS - Ednan Drljević

Bolnice moraju imati trideset posto kapaciteta za covid pacijente

Bolnice moraju imati trideset posto kapaciteta za covid pacijente
Foto: FENA - Vijesti.ba

Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' zatražila je da se ispoštuje naredba Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva po kojoj sve bolnice u Federaciji BiH moraju 30 posto svojih kapaciteta staviti na raspolaganje za oboljele od Covid-19.

Infektolog Opće bolnice Sarajevo Ednan Drljević pojasnio je na konferenciji za novinare da je ta medicinska ustanova uspostavila infektivni odjel koji su pretvorili u Covid bolnicu za liječenje lakših i srednje teških covid pacijenata. Za tri dana popunjeni su kapaciteti od 30 kreveta. Svakodnevno se, kaže, radi i na izolatoriju u krugu te bolnice.

Kako pojašnjava, tom naredbom Kriznog štaba sve zdravstvene ustanove moraju imati spremnih 30 posto kreveta za pacijente koji boluju od Covid infekcije 'ali u covid bolnicama'.

- To znači da 450 do 500 kreveta treba da bude u Kliničkom centru, kod nas 102 kreveta ali za lakše i srednje teške pacijente. Obje bolnice moraju imati trideset posto Covid bolnice - i KCUS i Opća bolnica 'Prim.dr. Abdulah Nakaš'. To znači da 'Pohrastovi' moraju da budu zadužena samo za teške slučajeve, takvih je tri posto. Tako će svi pacijenti imati adekvatnu njegu - naglasio je.   

Kako je rečeno u toj bolnici adekvatno se zbrinjavaju oboljeli i od drugih oboljenja. Kako je istaknuto, podjednako to čine za sve pacijente u KS, pozitivne i negativne na virus korona. Ipak, najavio je pojačane mjere testiranja i pregleda zdravstvenih radnika, a bit će pojačane i mjere ulaska u bolničku zgradu. Po podacima te ustanove, u ovom mjesecu registrirano je oko 40 medicinskog i nemedicinskog osoblja zaraženog virusom korona.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo