-8°C
Mostar -3°C
Tuzla -5°C
Banja Luka -5°C
Bihać -6°C
Powered by Dark Sky

29.10.2020 / 14:51 KORONAVIRUS - Predsjednik Rusije

Putin: Krajem godine masovna vakcinacija

Putin: Krajem godine masovna vakcinacija
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavljuje početak masovne vakcinacije protiv virusa korona pred kraj godine i ističe da je prioritet da vakcina bude obezbijeđena prvo za građane Ruske Federacije.

- Sada je samo pitanje kako obezbijediti proizvodnju neophodne količine vakcina. Postoje određeni problemi u vezi sa neophodnom opremom za masovnu proizvodnju - naveo je Putin u obraćanju učesnicima Investicionog foruma "Rusija zove".

Putin poručuje da je Rusija spremna za prodaju intelektualne svojine kada je riječ o ruskim vakcinama, kao i da ih proizvodi na platformama inostranih partnera.

- Oni imaju opremu za to. I to nije na štetu vakcinacije u samoj Rusiji jer mi tek trebamo da obezbijedimo tu opremu. Spremni smo na saradnju sa našim partnerima - navodi Putin.

On ističe da su kod ruskih vakcina, koje su proizveli Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" i Državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju "Vektor", ispunjena dva ključna kriterijuma - bezbjednost i efikasnost.

- To su dobri preparati - zaključio je Putin i najavio da je na pomolu i treća vakcina, prenosi "Sputnjik".

"Sputnjik pet", prva u svijetu regostrovana vakcina protiv virusa korona, trenutno je u trećoj i završnoj fazi tstiranja na većem uzorku dobrovoljaca.
(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo