0°C
Mostar 3°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

29.10.2020 / 15:20 KORONAVIRUS - WHO

Alarmantna situacija zbog širenja koronavirusa u zemljama istočnog Mediterana

Alarmantna situacija zbog širenja koronavirusa u zemljama istočnog Mediterana
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila da je pandemija koronavirusa dostigla "alarmantan nivo" u zemljama istočnog Mediterana.

- U regiji ima oko tri miliona potvrđenih slučajeva, a broj umrlih povezanih sa COVID-19 prelazi 75.000, sa ukupnom stopom smrtnosti 2,5 posto - rekla je Rana Hajjeh, direktorica WHO-a za Upravljanje programom u četvrtak na virtualnoj konferenciji za novinare u Kairu.

Dodala je da je u regiji nedavno zabilježen najveći sedmični porast broja zaraženih od početka pandemije, javio je Associated Press.

- Naša prva i najvažnija linija odbrane u borbi protiv COVID-19 i dalje su preventivne mjere javnog zdravstva i fizičko distanciranje - rekla je Hajjeh, napominjući potrebu za većim nošenjem maski.

Program WHO-a za istočni Mediteran obuhvata 21 državu i palestinske teritorije, s ukupnim stanovništvom većim od 580 miliona.

Poput Evrope, i ove se zemlje pripremaju za sezonu u kojoj se očekuje da će se zdravstveni sistemi boriti sa sve većim brojem slučajeva COVID-19 i sezonske gripe.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo