3°C
Mostar 8°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

29.10.2020 / 23:16 KORONAVIRUS - Njemačka kancelarka

Merkel: Ova pandemija u prvi plan stavlja pitanje slobode

Merkel: Ova pandemija u prvi plan stavlja pitanje slobode
Angela Merkel / Vijesti.ba
Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na dugu i tešku zimu koja je pred građanima te zemlje dok je u parlamentu branila ponovno uvođenje lockdowna, javlja BBC.

U posljednja 24 sata u Njemačkoj 16.774 novozaraženih

U Njemačkoj je u posljednja 24 sata od covida-19 preminulo 89 ljudi, a 16.774 je novozaraženih. Nove mjere koje će stupiti na snagu u ponedjeljak nisu toliko stroge kao u Francuskoj gdje je uveden potpuni lockdown, a ljudima je rečeno da ostaju kod kuće, prenosi Index.hr.

"Ova pandemija u prvi plan stavlja pitanje slobode. Sloboda nije 'svaki čovjek za sebe', nego odgovornost za sebe, obitelj i radno mjesto. Pokazuje nam da smo dio cjeline", rekla je Merkel.

AfD napao Merkel zbog ponovnog uvođenja lockdowna

Tijekom govora u parlamentu Merkel su napali članovi desničarske stranke AfD, koji se protive novim restrikcijama. Njihov lider Alexander Gauland optužio je vladu da predstavlja "korona-diktaturu". U svom odgovoru Merkel je poručila kako dezinformacije i teorije zavjere potkopavaju borbu protiv pandemije.

U Njemačkoj, kao i u drugim europskim zemljama, dio građana prosvjedovao je zbog uvedenih restrikcija.
Njemačka uvodi parcijalni lockdown

I premda Njemačka ima niže stope zaraze nego u drugim dijelovima Europe, brzina kojom se širi posljednjih tjedana navela je vladu na nove poteze. Njemački djelomični lockdown prema dogovoru Merkel i 16 premijera saveznih država trajat će do 30. studenog.

Barovi i restorani bit će zatvoreni osim za dostavu, no škole i vrtići nastavit će raditi.

Francuska uvela potpuni lockdown

S druge strane, Francuska je ponovo uvela lockdown, a građanima je naređeno da ostaju kod kuće osim u slučaju da rade esencijalne poslove ili moraju vani zbog medicinskih razloga. Macron je izjavio kako nema sumnje da će drugi val biti puno gori od prvog.

Smrtnost od covida-19 u Francuskoj veća je nego u travnju. Danas je zabilježeno novih 47.637 slučaja zaraze, dok ih je dan ranije bilo 36.437.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo