8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

30.10.2020 / 16:55 Kultura - Ministarstvo kulture KS

Rješavanje statusa 7 institucija kulture: OHR podržao Alikadića

Rješavanje statusa 7 institucija kulture: OHR podržao Alikadića
Foto: Vijesti.ba

Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) uputio je danas Vladi Kantona Sarajevo pismo u kojem izražava podršku inicijativi kantonalnog Ministarstva kulture i sporta...

... a koja se odnosi na rješavanje statusa sedam institucija kulture od državnog značaja, i to: Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti BiH, Umjetničke galerije BiH, Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Kinoteke BiH.

- Ured visokog predstavnika pozdravlja spremnost Kantona Sarajevo da ponudi privremena rješenja i da omogući, na privremenoj osnovi, finansiranje i upravljanje u sedam navedenih institucija kulture, dok nadležne institucije na državnom nivou ne donesu odluku neophodnu za regulisanje njihovog budućeg pravnog statusa i svih pitanja u vezi s njima - stoji u pismu koje potpisuje visoki predstavnik Valentin Inzko, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

U saopćenju se podsjeća da je ministar kulture i sporta KS Kenan Alikadić od početka mandata inicirao niz aktivnosti koje imaju za cilj rješavanje statusnih i finansijskih problema bosanskohercegovačkih institucija kulture.

- Napravili smo bezbroj analiza da pronađemo najbolji održivi model pomoći ovim institucijama, te smo izrazili spremnost da ga uvrstimo u budžet Kantona. U ovom trenutku očekujemo očitovanje kantonalnih i entitetskih ministarstava po zahtjevu državnog Ministarstva civilnih poslova. Nakon toga, inicijativu Vlade KS o privremenom preuzimanju finansiranja ovih institucija će razmatrati Vijeće ministara. To će ujedno biti zadnji korak vrlo iscrpnih i detaljnih aktivnosti koje smo proveli tokom ovih šest mjeseci - objasnio je ministar Alikadić.

On je najavio da će Ministarstvo kulture i sporta u budžetu za 2021. godinu planirati sredstva za državne institucije kulture u iznosu od 2,7 miliona KM – navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo