8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

09.11.2020 / 19:53 BiH - Josip Cvitanović Cviki

Radićev ubica je njegov saučesnik u napadu na Bošnjake u Liska ulici

Radićev ubica je njegov saučesnik u napadu na Bošnjake u Liska ulici
Radić je napao kolonu koju se predvodili Safet Oručević i Seid ef. Smajkić
U Mostaru je oko 19 sati došlo do pucnjave, a prema nezvaničnim informacijama ubijen je presuđeni ratni zločinac Marko Radić Maka.

Radić je pravosnažno osuđen u BiH na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara. Krajem 2018. godine prebačen je iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru na izdržavanje kazne u Hrvatskoj.

Kako Vijesti.ba nezvanično saznaju u Radića je pucao Cvitanović Josip zvani Cviki . Ubistvo se desilo u Ulici Brune Bušića ispred Radićevog stana.

Josip Cvitanović je skupa s Radićem bio jedan od optuženih za napad na Bošnjake na Bajram  10. februara 1997. godine, kada su namjeravali obići mezarje u mostarskom Liska parku.

Tog 10. februara 1997. godine je Šefik Sulejmanović, skupa sa nekoliko stotina Mostaraca bošnjačke nacionalnosti, u koloni koju su predvodili tadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević i muftija mostarski Seid ef. Smajkić, i uz pratnju pripadnika IPTF-a i SFOR-a, krenuo ka Liska parku u zapadnom dijelu grada. U toj namjeri ih je, napadom vatrenim oružjem i palicama, spriječila skupina policajaca. Sulejmanović je smrtno stradao, Seid Maksumić i Safet Radoš su teško povrijeđeni, dok su lakše povrede zadobile još 22 osobe. Za napad su, pored Radića, optuženi specijalci Ivan Hrkać, Božo Perić, Željko Planinić i pomenuti Josip Cvitanović.

Marko Radić je u tom periodu bio zapovjednik Policijske uprave Mostar. Sa te ga je dužnosti smijenio visoki predstavnik i to upravo zbog napada na Bošnjake u Liska parku. Njegova je odgovornost za napad utvrđena istragom IPTF-a, u čijim je izvještajima opisivan kao "surov i opasan uvijek naoružani ekstremist".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo