6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

12.11.2020 / 12:04 BiH - Zadnjih pet godina

Pogledajte impresivne brojke namjenske industrije FBiH zbog kojih su nervozni HDZ i Vučić

Pogledajte impresivne brojke namjenske industrije FBiH zbog kojih su nervozni HDZ i Vučić

Izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Bugojnu "da je svaki napredak bh. namjenske industrije novi garant mira", naišla je na nervozne reakcije Beograda i HDZ-a BiH.

U Izetbegovićevoj izjavi da će svi koji nemaju dobre namjere prema BiH sada dobro razmisliti, pronašli su se HDZ BiH i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsjetimo, premijer FBiH Fadil Novalić jučer je iznio podatak da je u zadnjih pet godina namjenskoj industriji posvećena posebna pažnja te je i njen obim povećan za tri puta, čime je izrasla u jednog od najboljih izvoznika.

Naime, nakon 20 godina haosa, namjenska industrija u mandatu aktuelne Vlade FBiH postala jedna od najprofitabilnijih grana privrede.

Vijesti.ba donose brojke govore o pravom usponu od 2015. godine - rast prihoda je udvostručen, iz gubitaka se prešlo u dobit, povećan je broj zaposlenih, bilježi se stalni rast proizvodnje i izvoza, a firme iz ove oblasti uživaju svjetski ugled.

Broj društava u namjenskoj industriji je od 2015. smanjen za tri, sa jedanaest društava na osam (Igman, Pretis, Ginex, Binas, Zrak, BNT TMiH, Uni Group i TRZ). Po podacima za 2019. godinu, svih osam društava je poslovalo profitabilno. Prosječni godišnji prihodi su povećani za više od dva i po puta sa stabilnim trendom rasta, a broj zaposlenih je rastao u skladu sa povećanjem ukupnog prihoda.

2012. i 2013. godine samo 3 preduzeća poslovala pozitivno, dok je taj broj u dvije naredne godine bio četiri. Već 2016. godine broj preduzeća koja posluju pozitivno popeo se na 7, a 2017. i 2018.godine samo jedno preduzeće nije poslovalo pozitivno. Smanjenje broja društava istovremeno je postiglo efekat poboljšanja učinka, čemu svjedoči podatak da su sva preduzeća u prošloj godini poslovala pozitivno.

Kada je u pitanju neto dobit brojke govore da je u periodu od 2011. do 2014.godine industrija bilježila gubitak od preko 35 miliona KM. Od 2015. do 2019. godine namjenska industrija bilježi neto dobit od od preko 153 miliona KM, a samo u prošloj godini dobit je bila preko 35 miliona KM.


Stabilan i kontinuiran rast prihoda bilježi se od 2015 godine. Prosječni i ukupni prihodi u posmatranom periodu su utrostručeni. U periodu od 2011. do 2014.godine prihodi su bili 344 miliona KM, dok su u period od 2015. do 2019. Godine bilježe poslovni prihovi od preko milijardu i 160 miliona KM.


D.N


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo