10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

13.11.2020 / 20:00 BiH - Komemoracija Radića

EU, OHR, SAD i Britanija o veličanju zločinca: Gaženje EU vrijednosti i prijetnja miru!

EU, OHR, SAD i Britanija o veličanju zločinca: Gaženje EU vrijednosti i prijetnja miru!
Foto: Vijesti.ba
Vrh HDZ-a BiH prisustvovao je komemoraciji ubijenom ratnom zločincu Marku Maki Radiću u Domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Takav potez izazvao je žestoke reakcije javnosti, jer se radi o presuđenom ratnom zločincu koi je za svoja zvjerstva, koja su podrazumijevala ubijanja ljudi, silovanja žena, osuđen na 21 godinu zatvora.

Na ovakve anticivilizacijske poteze čelnika HDZ-a BiH reagovali su iz ambasada SAD-a, Velike Britanije, zatim Delegacije EU u BiH i OHR-a. Oni su za Vijesti.ba kazali kako je takva politika suprotna evropskim vrijednostima, te da takvim politikama nema mjesta u EU.

Ambasada SAD-a: Snažno osuđujemo veličanje osuđenih ratnih zločinaca

Iz Ambasade SAD- a u Sarajevu za Vijesti.ba su kazali kako takva politika veličanja ratnih zločina i zločinaca nema mjesta u civilizovanom svijetu.

“Sjedinjene Američke Države snažno osuđuju sve pojedince, grupe ili organizacije koje veličaju osuđene ratne zločince ili slave ratne zločine. U zemlji koja se opredjelila za Euroatlantske integracije nema mjesta za negiranje počinjenih ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca. Takvi potezi vrijeđaju žrtve i nanose bol njihovim porodicama, te predstavljaju prijetnju mirnoj budućnosti Bosne i Hercegovine”, kazali su za Vijesti.ba iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

EU: Veličanje ratnih zločinaca je suprotno evropskim vrijednostima

Za reakciju smo upitali i Delegaciju EU u BiH, a oni su nam kazali kako je ovakav potez suprotan evropskim vrijednostima.

„Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim zbivanjima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrijednostima”, kazali su nam u Delegaciji.  Oni su podsjetili da je poduzimanje konkretnih koraka na unaprjeđenju okruženja pogodnog za pomirenje s ciljem prevazilaženja naslijeđa rata jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

“Očekujemo od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini da u potpunosti poštuju vladavinu prava i fokusiraju se na neophodne korake naznačene u Mišljenju Evropske komisije, a u skladu sa svojim opredjeljenjem perspektivi pristupanja EU”, poručeno je iz Delegacije EU u BiH.

OHR: U Evropi nema mjesta za one koji veličaju ratne zločince

Nepojmljivo je u Bosni i Hercegovini još uvijek ima onih koji ne prihvataju istinu o počinjenim ratnim zločinima i pokušavaju prekrajati historiju, kazali su iz OHR-a za Vijesti.ba.

"Visoki predstavnik je u mnogo navrata bio više nego jasan, pa tako i nedavno pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda kada je prenio riječi njemačkog ministra vanjskih poslova da u Evropi nema mjesta za one koji glorificiraju ratne zločince”, stav je OHR-a na revizionističku politiku HDZ-a.

Oni su istakli kako je nepojmljivo da još uvijek ima onih koji odbijaju prihvatiti istinu ili pokušavaju prekrojiti historiju umjesto da se fokusiraju na promoviranje mira i prosperiteta za sve građane i građanke BiH.

“Slaviti ratne zločince je sušta suprotnost tome i u potpunosti je protivno evropskim vrijednostima”, zaključeno je iz OHR-a.

Ambasada Velike Britanje: Jasno se protivimo veličanju ratnih zločinaca

Iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu za Vijesti.ba su kazali kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo.
“Ujedinjeno Kraljevstvo je, zajedno sa drugim članicama Vijeća za implementaciju mira, zauzelo jasan i konzistentan stav kojim se protivimo veličanju osuđenih ratnih zločinaca. A isti smo ponovili i tokom rasprave o Bosni i Hercegovini pred Vijećem sigurnosti UN-a prošle sedmice”, kazali su iz Ambasade Velike Britanje.


H. Ljevo

(Vijesti.ba)

Izdvajamo