8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

16.11.2020 / 14:35 BiH - Reakcija

Fondacija Alija Izetbegović: Huškačke izjave Dodika

Fondacija Alija Izetbegović: Huškačke izjave Dodika
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Povodom izjave Milorada Dodika tokom gostovanja u emisiji Telering na RTRS-u, objavljenoj 11.11.2020, u kojoj u istu ravan stavlja Aliju Izetbegovića i pravosnažno presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića i u kojoj kaže da su „Alija Izetbegović i Zelene...

...beretke sinonim zla za naš (op.a. srpski) narod“, pozivamo pripadnike srpskog naroda da ne nasjedaju na netačne huškačke izjave Milorada Dodika, već da se iz pouzdanih izvora upoznaju sa životom i djelovanjem Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Alija Izetbegović se uvijek zalagao za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu svih njenih naroda i građana, u kojoj „niko neće biti progonjen zbog vjere, nacije i političkog uvjerenja“.

Još 1990. godine pred svojim pristalicama ustvrdio je da bošnjački narod ne želi ni islamsku, ni socijalističku, već građansku i demokratsku Bosnu i Hercegovinu.

Tokom ratnog perioda 1992 – 1995, kao vrhovni komandant multietničkih Oružanih snaga RBiH, zabranjivao je nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima i uništavanje kulturnih i vjerskih objekata. „Koristite svaku priliku da naše vojnike upozorite na obavezu pridržavanja zakona o ratnom pravu. Ne oklijevajte da strogo kaznite prekršitelje i ne oklijevajte da o tome obavijestite javnost. Mi time ne možemo ništa izgubiti, “poručio je generalu Armije RBiH, Rasimu Deliću. Dovoljno je prošetati Sarajevom i posvjedočiti kako su pod legitimnom bosanskom vlašću, tokom najtežih ratnih dana, očuvane bogomolje i kulturni spomenici i pravoslavaca i katolika i Jevreja. Alija Izetbegović nije sijao mržnju prema srpskom
narodu i uvijek je insistirao da se pravi razlika između Srba i četnika.

„Konceptu jednonacionalnih, jednovjerskih i jednostranačkih paradržava – kažem to u množini– mi suprotstavljamo naš koncept slobodne i demokratske Bosne. Mržnji i netrpeljivosti mi suprotstavljamo demokratiju i toleranciju,“ poručio je tokom obraćanja za Dan nezavisnosti, 1. marta 1995. godine. Alija Izetbegović nije bio samo političar, on je bio intelektualac čije su knjige prevedene na više od 10 svjetskih jezika, a za svoje djelovanje u duhu demokratije i zaštite ljudskih prava dobio je mnogobrojne nagrade i na Zapadu i na Istoku. Razlog iz kojeg političari poput Milorada Dodika teže lažno prikazati Aliju Izetbegovića kao najvećeg neprijatelja srpskog naroda jeste što sijanjem straha i nepovjerenja između naroda žele osigurati što je moguće više etnički „čista“ područja kojima će vladati, tvrdeći da je Bosna i Hercegovina kao multietnička država „nemoguća“, pritom opstruirajući saradnju i onemogućujući opći napredak društva koji je u interesu sve naše djece.

Poruka Alije Izetbegovića u posljednjem javnom obraćanju iz bolničke postelje bila je da Srbi treba da ostanu Srbi, Hrvati da ostanu Hrvati, Bošnjaci da ostanu Bošnjaci, ali da budu i Bosanci pri tome. „Naravno, poručio bih još i to da nema osvete, da ima pravde, da niko ne traži osvetu već pravdu, jer osveta pokreće jedan lanac zla koji nema kraja. Neka niko ne zaboravlja
prošlost, ali da ne žive u prošlosti već da se okrenu budućnosti,“ kazao je tom prilikom Alija
Izetbegović.

Gospodin Dodik može o Aliji Izetbegoviću misliti šta želi, ali bi bilo dobro svakome da se drži činjenica i da bude objektivan koliko je potrebno da govori istinu. Koliko je poznato, srpski narod nije ovlastio gospodina Dodika da jedini govori u ime tog naroda, pogotovu da bude tumač koga srpski narod voli ili mrzi.

S obzirom da se ljudi obično boje onoga što ne poznaju, još jednom pozivamo pripadnike srpskog naroda da pročitaju govore i obraćanja Alije Izetbegovića i da se iz nepristrasnih izvora upoznaju sa njegovim djelovanjem i principima za koje se zalagao kad su u pitanju svi narodi i građani Bosne i Hercegovine.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo