-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

18.11.2020 / 13:14 Crna hronika - Banja Luka

Preminuo bivši šef hirurgije UKC RS prof. dr. Branko Despot

Preminuo bivši šef hirurgije UKC RS prof. dr. Branko Despot
Foto: Vijesti.ba

Jučer je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske preminuo uvaženi prof. dr. Branko Despot.



Prof. dr Branko Despot rođen je 1954. godine u Velikoj Kladuši. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Bosanskom Petrovcu. Diplomirao je 1980. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1985. godine zaposlen je u tadašnjem Kliničko-bolničkom centru u Banjaluci. Specijalistički ispit položio je u Zagrebu, u Klinici „Rebro”, 1989. godine. Postdiplomske studije završio je 1987. godine u Zagrebu. Magisterij je odbranio u Beogradu 1996. godine, a doktorirao je takođe u Beogradu 2003. godine.

U periodu od 1986. do 2010. godine na Medicinskom fakultetu u Banjaluci obavljao je dužnost asistenta, višeg asistenta i docenta. Zvanje vanrednog profesora stekao je 2012. godine. Zvanje primarijus dodijeljeno mu je 1998. godine.

Dužnost šefa Odjeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Klinici za specijalne hirurške djelatnosti obavljao je od 1998. do 2006. godine. Dužnost načelnika Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju obavljao je u dva navrata, od februara do avgusta 2007. i od februara do oktobra 2009. godine. Oženjen je suprugom Marijom sa kojom ima dvoje djece. Od društvenih priznanja, nosilac je udarničke značke s radne akcije Šamac - Sarajevo 1978. godine (petrovačka brigada "22 narodna heroja"). Učestvovao u izradi priloga za monografiju UKC RS, Razvoj Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju period 1945 - 2010. godina.

"Prof. dr Branko Despot bio je izuzetan ljekar iz oblasti plastično-rekontruktivne hirurgije, a njegov doprinos razvoju moderne plastično-rekonstruktivne hirurgije je nemjerljiv, što potvrđuju i generacije mladih kolega koje su uz njega stasavale tokom višedecenijskog rada. Zaposlenim u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ostaće u sjećanju kao ljekar sa gospodskim manirima koji je unaprijedio rad Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju i uticao svojim zalaganjem na njen razvoj kakva je ona danas. Poslovodstvo UKC RS na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem izražava iskreno saučešće porodici i kolegama preminulog", saopćeno je iz UKC RS.

Komemorativna sjednica bit će održana u petak, 20. novembra 2020. godine u 11:00 časova u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a sahrana preminulog će se održati isti dan u 13:00 časova na groblju „Sveti Pantelija“ u Boriku. Komemoraciji će zbog epidemiološke situacije prisustvovati samo porodica i kolege preminulog.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo