-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

21.11.2020 / 13:39 Regija - Godišnjica Dejtona

Hrvatsko ministarstvo: Put BiH prema EU okvir za napredak i ravnopravnost

Hrvatsko ministarstvo: Put BiH prema EU okvir za napredak i ravnopravnost

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske danas je, povodom 25. godišnjice potpisitvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je put BiH prema EU okvir za postizanje napretka i stvaranja uspješne države u kojoj su tri konstitutivna naroda ravnopravna i u kojoj svaki građanin uživa svoja prava.

U saopćenju se podsjeća da je i Hrvatska potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH iz 1995. godine, i da izražava snažno opredjeljenje za promociju mira, stabilnosti i sigurnosti u svom susjedstvu.

"Za postizanje trajne stabilnosti i funkcionalnosti cjelokupne BiH neophodna je stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i puno provođenje njihove konstitutivnosti, iz čega proizlaze prava ali još više i odgovornosti za budućnost i funkcioniranje zemlje", navodi se u saopćenju.


Dodaje se da uz snažnu potporu BiH, Republika Hrvatska u skladu sa svojim Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom pomaže Hrvatima u BiH kao pokretačima procesa i nositeljima vrijednosti euroatlantskih integracija.

"Republika Hrvatska pruža snažnu podršku i pomaže BiH u ostvarenju njenih euroatlantskih ambicija. Na tom putu BiH će prolaziti kroz zahtjevno tranzicijsko razdoblje koje će, uz pomirenje vezano za dramatičnu prošlost, zahtijevati i da se pomire različita viđenja budućnosti zemlje i društva", poručuju iz hrvatskog Ministarstva.

Ta rješenja će, kako navode, morati da dođu kao "rezultat unutrašnjih dogovora i suglasnosti legitimnih predstavnika triju naroda i ostalih građana, a s ciljem da BiH postane prosperitetna, stabilna i funkcionalna država na dobrobit svih svojih naroda i građana".

U saopćenju se zaključuje da će BiH pri tome u Hrvatskoj imati "pouzdanog i vjerodostojnog partnera kao i u najtežim trenucima nedavne prošlosti".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo