-1°C
Mostar 2°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

21.11.2020 / 13:57 Politika - Sarajevo

Izetbegović o sastanku s Borrellom: Prestati s blokadama

Izetbegović o sastanku s Borrellom: Prestati s blokadama
Foto: FENA - Vijesti.ba

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sastali su se danas s potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom. 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović kazao je da na sastanku nije bilo posebnih zaključaka, već su svi učesnici dali svoje mišljenje o najvažnijim pitanjima za BiH. 

- Nisam htio da ponavljam mantru da je Dejtonski sporazum donio mir, ali ne i definitivno rješenje za BiH. Fokusirao sam se na to šta treba raditi, odnosno prestati raditi kako bi došlo do napretka. Očigledno je da trebamo prestati s kontraproduktivnim prepirkama koje smaraju ovo društvo i tjeraju mlade iz BiH. Treba prestati s blokadama, kao što je slučaj s Parlamentarnom skupštinom koja je u polublokadi. Već dvije godine blokirano je formiranje federalnog nivoa vlasti - izjavio je Izetbegović nakon sastanka. 

Ističe da je isto tako potrebno prestati s negiranjem istine, presuda sudova koje su ustanovile Ujedinjene nacije, kao i s negiranjem genocida i glorifikovanjem ratnih zločinaca.

- Ovo je zemlja u kojoj je Karadžić odlikovan i u kojoj se po njemu zove studentski dom na Palama. To su strašne stvari i takve greške treba prestat raditi. Treba prestati s udarima na OHR i međunarodnu zajednicu, Ustavni sud i sudije - objasnio je. 

Smatra da je potrebno intenzivirati euroatlantski put BiH, prije svega evropski put, te da je potrebno uspostaviti vladavinu prava. 

- Moramo pratiti i uvesti evropske standarde i poštivati presude Evropskog suda za ljudska prava kao što je Sejdić - Finci. Nema vladavine zakona bez alata, a to su sudovi, odnosno pravosudni sistem. Ne može vas zaštititi niti entitet, niti kanton, niti političke stranke, već vladavina prava i ravnopravnost pred sudovima. Za to je potrebno neovisno, profesionalno pravosuđe koje nije po političkim uticajem - navodi Izetbegović. 

Ističe da je SDA motor pozitivnih promjena. 

- Mi ćemo potpisati svaki dokument koji se odnosi na evropski put BiH. Mi smo ti koji na kraju, mukotrpno, u borbi dva protiv jedan, uklanjaju blokade. Oni koji odlikuju ratne zločince i koji prave blokade treba da razmisle. Uporno insistiranje SDA na ovim stvarima ishodilo je izvještajem Inzka prema Ujedinjenim nacijama prije mjesec dana. Prisilili smo ih da konačno reaguju - rekao je Izetbegović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo