30°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

22.11.2020 / 10:43 Obrazovanje - "DualSci"

Na Sveučilištu u Mostaru predstavljen projekt dualnog obrazovanja

Na Sveučilištu u Mostaru predstavljen projekt dualnog obrazovanja
Foto: Fena / Vijesti.ba
Na Fakultetu strojarstva računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru (SUM) održana je radionica o temi dualnog obrazovanja te je predstavljanjen projekt "DualSci".

"Jačanje kapaciteta za provedbu dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini" (eng: Strengthening capacities for the implementation of dual education in BH higher education / DUALSCI) naziv je ERASMUS+ projekta kojem je cilj implementirati dualno obrazovanje u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz mostarskog Sveučilišta.

Partneri u projektu su visokoškolske institucije iz Austrije, Njemačke i Španjolske koje će, kako je istaknuto, prenijeti znanja, prakse i ekspertize visokoškolskim institucijama u Bosni i Hercegovini uključujući Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Cilj projekta je da svako sveučilište razvije model dualnog obrazovanja te doprinese razvoju zakonskih okvira  i akreditaciji novih dualnih studija.

Na ovaj način, kako je naglašeno, poboljšat će se kompetencije studenata u Bosni i Hercegovini te povećati suradnja s privredom i brojnim tvrtkama. Također, smanjit će se broj nezaposlenih studenata i skratiti vrijeme između završetka studija i početka rada. Projekt traje 3 godine, i to od 15. listopada 2020. do 14. siječnja 2023. godine.

Na online prezentaciji sudjelovalo je više od 20 tvrtki čiji su predstavnici aktivno sudjelovali u razgovoru i diskusiji o ovom specifičnom modelu dualnog obrazovanja, navode iz SUM-a.

"Vrijednost ovakvih projekata koji uveliko pomažu razvoju kako Fakulteta tako i Sveučilišta, jeste u povećanju suradnje s privredom i ostalim visokoškolskim institucijama u BiH, ali i u Europi. To puno znači za internacionalizaciju i Fakulteta i Sveučilišta. Osim toga, imamo priliku usvojiti te implementirati znanja i iskustva partnera iz Europe kod kojih je dualno obrazovanje odavno standardan i provjereno učinkovit način školovanja" , zaključio je dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru Željko Stojkić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo