8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

22.11.2020 / 13:47 BiH - Na putu Sarajevo - Konjic

Oduzeto 200 kg duhana u vrijednosti 34.000 KM

Ovlašteni sužbenici Uprave za indirektno oporezivanje na putnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic privremeno su oduzeli 200 kilograma sitno rezanog duhana, koji nije bio obilježen akciznim markicama UIO.

Ukupna tržišna vrijednost akcizne robe koja je bila namijenjena „crnom tržištu“ u Bosni i Hercegovini procjenjuje se na iznos od 34.000 KM.

Vršeći pojačane aktivnosti na sprječavanju nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz sarajevskog regionalnog centra UIO otkrili su 200 kg sitno rezanog duhana namijenjenog "crnom tržištu" u BiH.

Akcizna roba koja nije bila obilježena akciznim markica UIO, a čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 34.000 KM, otkrivena je u putničkom motornom vozilu na putnom pravcu Sarajevo – Konjic. Prema instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i Suda BiH krijumčareni duhan je privremeno oduzet, a protiv počinioca bit će podneseni izvještaji Tužilaštvu BiH.

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečeno kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD-a, kroz program EXBS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo