3°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

23.11.2020 / 14:26 Regija - Zoran Vuletić

Vučiću zabranjena posjeta Kosovu zbog masovnih grobnica?

Vučiću zabranjena posjeta Kosovu zbog masovnih grobnica?
Foto: Arhiv

Predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić upitao je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da li odluka prištinskih vlasti da mu zabrane ulaz...

... na Kosovo ima veze sa pronalaženjem masovne grobnice kod Raške, gdje su pronađeni posmrtni ostaci ljudi za koje se sumnja da su kosovski Albanci.

„Pitam i očekujem odgovor od predsjednika Vučića: Da li je zabrana posjete Kosovu izrečena njemu i njegovim saradnicima, u bilo kakvoj vezi sa pronalaskom grobnice kod Raške", naveo je Vuletić u saopštenju.

Ocijenio je da pronalazak posmrtnih ostataka, za koje se sumnja da su albanske žrtve sa Kosova, na lokaciji u blizini Raške, „dokazuje da je istina o sukobima devedesetih sistematično skrivana, i da nije bilo volje za objektivno suočavanje sa njom“.

„Jasno je da su te grobnice nastale djelovanjem vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srbije. Ne može biti sumnje da među aktivnim ili penzionisanim pripadnicima bezbjednosnih snaga ima onih koji znaju šta se događalo krajem devedesetih, pa i gde su sakrivena tijela albanskih žrtava sa Kosova, ali su zaštićeni od vlasti koja nije spremna da činjenice učini javnim“, naveo je Vuletić.

Dodao je da masovna grobnica kod Raške „nije jedina na teritoriji Srbije“ i ocijenio da pokazuje „kontinuiranu neodgovornost države i nesumnjivo saučesništvo u zločinu“.

„Sjetimo se samo Batajnice, Perućca, Petrovog sela, Rudnice, potopljene hladnjače u Tekiji. Uvjereni smo da pomaka u srpsko-albanskim odnosima ne može da bude bez otkrivanja pune istine o svim žrtvama i zločinima, bez ikakve pristrasnosti. Nikakvi briselski, vašingtonski ili slični sporazumi, ne mogu da zamijene istinu, koja će obezbijediti pijetet žrtvama i bolnu utjehu njihovim porodicama“, naveo je predsjednik GDF.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo