8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.11.2020 / 13:20 Obrazovanje - Traže sastanak s Hadžovićem i Hercegom

Sindikat učitelja HNK-a traži žurnu intervenciju u obrazovanju

Sindikat učitelja HNK-a traži žurnu intervenciju u obrazovanju
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Sindikat učitelja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) oglasio se u utorak priopćenjem za javnost u kojem traži žurni sastanak s ministrom prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašidom Hadžovićem i premjerom HNŽ-a Nevenkom Hercegom ...

... kako bi razgovarali oko gorućih pitanja u osnovnom obrazovanju u covid uvjetima.

"Već osam mjeseci u otežanim okolnostima slijedom pojave globalne pandemije, a dosad se niti jednom nije ostvario sastanak između sudionika odgojno-obrazovnoga procesa, premda je Sindikat na to upućivao još od početka pandemije. Razmatrajući dosadašnje stanje u osnovnom školstvu te uspoređujući stanje u drugim, susjednim zemljama, ali i županijama, koje su ovoj situaciji pristupile odgovornije nego naša županija, Sindikat je jednoglasno zauzeo stav kojim traži žurni sastanak s ministrom prosvjete Hadžovićem te premijerom Hercegom oko gorućih pitanja u osnovnome školstvu" navode iz Sindikata učitelja HNŽ.

Sindikat je više puta upozoravao na probleme u školstvu još i prije nastanka pandemije, a ticali su se isplate pravomoćnih presuda s nagodbom i bez iste.

"Oni koji su i potpisali nagodbu, prije više mjeseci, još čekaju na isplatu, a da ne spominjemo one koji su odlučili ne nagoditi se – ti nisu niti jednu presudu naplatili, dok iz drugih sektora tužitelji uredno naplaćuju svoje presude" , naveli su iz Sindikata.

Oni ističu kako su se nastavom na daljinu javili problemi uvjeta rada, odnosno dodatni troškovi.

"Prekidom nastave 13. ožujka 2020. te prelaskom na nastavu na daljinu, javili su se problemi uvjeta rada odnosno troškova za rad od kuće, gdje je Vlada uštedjela značajne svote novca, dok su prosvjetari uzimali kredite s visokim kamatama da osiguraju sebi sredstva za rad. Novac po tužbama koji Vlada eventualno i isplati, otići će bankama na kamate po kreditima. Troškovi rada od kuće regulirani su Zakonom o radu, a Vlada je taj propis zaobišla šuteći", pojašnjavaju iz Sindikata.

Po njihovim navodima, nastava na daljinu ne samo da nije zakonita, nego nije ni metodički koncipirana.

"Ovaj vid nastave zahtijeva angažman svih nadležnih, kako pravno, tako i materijalno i stručno. Učitelji su sami osmislili način na koji će izvoditi nastavu za koju nisu bili ni stručno ni materijalno pripremljeni, a u javnosti su izloženi osudi i negativnoj kritici. Otada je na snazi status quo – Vlada i resorni ministar šute, vrijeme ide, a roditelji i učitelji su jednako nezadovoljni", upozorava Sindikat učitelja.

Naglasili su kako je organizacijom nastave u covid uvijete na škole, ministar učinio velili propust koji se prelomio preko učitelja razredne nastave, engleskog jezika i vjeronauka koji su podjelom odjela u skupine u razrednoj nastavi, prisiljeni da rade dvostruki broj sati.

"Takvim djelatnicima je izdano rješenje o jednostrukom broju sati rada u izravnoj nastavi, dok u zbilji rade dvostruki broj, čime se izravno krši Zakon o radu, Kolektivni ugovor te Pedagoški standardi", podvukli su iz Sidikata, dodajući kako su ponovo primorani pravdu tražiti sudskim putem te tako zaštititi svoja radnička prava.

Također, naglasili su kako je nastavom na daljinu učinjen veliki propust prema učenicima koji nemaju uvjete rada, kao i zaposlenicima koji su se morali sami opremati da bi zadovoljili obveze.

"Svjesni ste da je osnovno obrazovanje obvezatno i besplatnom, a ovakvim postupcima pokazuje se da je sve samo ne besplatno. Niti su napravljeni radno-pravni temelji rada u ovakvim uvjetima niti su zadovoljene materijalno-tehničke potrebe učenika i učitelja" upozorili su iz Sidikata.

Roditelji su smatraju, s pravog ogorčeni i imaju našu potporu u borbi za svoju djecu u situaciji gdje se godinama za sve ima volje i sluha osim za najosjetljiviju populaciju – našu djecu te osobe koji ih usmjeravaju na pravi put – naše učitelje.

"Drago nam je što su osim nas i roditelja, i pojedine političke stranke prepoznale poteškoće u kojima se nalazimo, te se kao i mi i roditelji, zalažu za vraćanje nastave u škole redovitim putem, u okviru mogućnosti. Sindikat učitelja HNŽ-a je i uvijek spreman na razgovor s predstavnicima Vlade, no budući da se odgovorni oglušuju o naše pozive, bit ćemo primorani uporabiti sve moguće sindikalne aktivnosti u postizanju svojih prava pri čemu očekujemo podršku političkih stranaka i roditelja", zaključili su iz Sidikata.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo