-8°C
Mostar -3°C
Tuzla -4°C
Banja Luka -4°C
Bihać -7°C
Powered by Dark Sky

24.11.2020 / 22:03 BiH - Podrška Inzku

Njemačka u UN: Zbog Dodika potreban još jači angažman u BiH

Njemačka u UN: Zbog Dodika potreban još jači angažman u BiH

Zamjenik stalnog predstavnika Njemačke u Ujedinjenim nacijama Günter Sautter, u svom obraćanju u UN-u dao je podršku Visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku (Inzko) te osudio uvrede predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

- Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun personalnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji Vijeće sigurnosti treba razgovarati - kazao je ambasador iz Njemačke, prenosi Avaz.

Pomenuo je i sudstvo u našoj zemlji.

- Što se tiče Valentina Inzka, zahvaljujemo mu na radu u očuvanju mira i pomirenja u različitim segmetnima društva, nastavljamo podršku vama i vašem uredu.
Pozdravljamo rad Ustavnog suda i međunarodne sudije. Njihovo iskustvo je ključno kako bi se uspostavilo sudstvo u skladu s Dejtonom. Verbalni napadi i neprimjeren jezik protiv suda ne smije biti toleriran - kazao je.

Istakao je da je posvećenost međunarodne zajednice bitna naročito nakon izlaganja Dodika te da zbog toga upravo treba istrajati na posvećenosti teritorijalnom integritetu BiH kao suverene države.(Vijesti.ba)

Izdvajamo