4°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

25.11.2020 / 10:43 Zanimljivosti - Misterija

Metalni monolit među crvenim stijenama u Juti

Metalni monolit među crvenim stijenama u Juti
Foto: Reuters - Vijesti.ba

Duboko u nepristupačnom crvenkastom pustinjskom pejsažu, nalik Marsu, u američkoj državi Juta, stoji misterija: blistavi metalni monolit. Glatka, visoka struktura nađena je tokom helikopterske patrole, objavile su vlasti.

Posada Odjeljenja za javnu bezbednost i Odeljenja za resurse divljih životinja iz Jute uočila je blistavi predmet iz vazduha 18. novembra i sletjela da ga provjeri.

Otkrili su da je trostrani predmet od nerđajućeg čelika visok nešto manje od četiri metra i čvrsto ukopan u tlo. Ali nisu otkrili tragove o tome ko ga je mogao zabiti u stenovito tlo među talasastim crvenim stenama ili zašto je to učinio.

"Ova stvar nije iz drugog svijeta", uveren je poručnik Nik Strit iz patrole Odjeljenja za javnu bezbjednost u Juti.

Ipak, jasno je da je trebalo planiranja i rada da bi se konstruisao monolit od skoro četiri metra, donio i ukopao u stijenu.

Mjesto gdje je monolit je toliko udaljeno, da ga službenici ne otkrivaju, zabrinuti da bi radoznalci mogli krenuti da ga vide i izgubiti se, te bi ih trebalo spasavati.

Mada blistav i srebrn, monolit izgledom i položajem podsjeća na crni iz filma Stenlija Kjubrika "2001: Odiseja u svemiru".

Iako bi se moglo reći da je to umjetnički predmet, nelegalno je postavljen jer za to nije tražena dozvola savezne vlasti SAD, u čijem vlasništvu je to javno zemljište.

Službenici Biroa za upravljanje zemljištem istražuju koliko je dugo tamo, ko ga je mogao napraviti i da li ga treba ukloniti.
(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo