0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

25.11.2020 / 12:21 BiH - Dan državnosti BiH

Turković: Naša zemlja je uvijek opstajala i nadživjela sve svoje neprijatelje

Turković: Naša zemlja je uvijek opstajala i nadživjela sve svoje neprijatelje
Bisera Turković / Vijesti.ba
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu čestitku povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Podsjetila je da Bosna i Hercegovina 25. novembra slavi i obilježava Dan državnosti, sjećajući se prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu 1943. godine, kada su vijećnici svih nacionalnosti donijeli odluku o potvrđivanju historijskih granica, a naša domovina definisana kao jedna od šest ravopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Uz obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, dodala je, na zasjedanju je utvrđeno da je zemlja jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, čime je nastavljen višestoljetni kontinuitet postojanja naše države.

- Uprkos različitim nasrtajima, osporavanjima i pokušajima podjela kroz historiju, naša zemlja je uvijek opstajala i nadživjela sve svoje neprijatelje, te sačuvala svoje posebnosti, kulturno-historijsko naslijeđe, tradiciju i multietničnost. Toga trebaju biti svjesni svi oni koji danas imaju slične namjere prema našoj zemlji - istakla je Turković.

Taj historijski datum, navodi, obavezuje sve koji vole državu, da nastave izgrađivati Bosnu i Hercegovinu kao zajedničku, modernu i uspješnu zemlju svih njenih naroda i građana. Smatra da je to jedini moguć i ispravan put, koji nema alternativu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo