14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

26.11.2020 / 12:57 Kultura - Buybook

Nova knjiga Lane Bastašić 'Mliječni zubi' uskoro u prodaji

Nova knjiga Lane Bastašić 'Mliječni zubi' uskoro u prodaji
Foto: Vijesti.ba

„Mliječni zubi“, nova knjiga Lane Bastašić, ovogodišnje dobitnice Evropske nagrade za književnost uskoro će se naći u prodaji, obavijestili su iz izdavačke kuće i knjižare Buybook.

 Lana Bastašić rođena 1986. u Zagrebu objavila je dvije zbirke priča, knjigu priča za djecu, te zbirku poezije. Dobitnica je nekoliko nagrada za kratku priču, dvije nagrade za poeziju, te nagrade Kamernog teatra 55 za neobjavljenu dramu.

S prvim romanom Uhvati zeca, prevedenim na trideset jezika, bila je u užem izboru za NIN-ovu nagradu, te je osvojila Evropsku nagradu za književnost 2020. Priče su joj objavljene u Poljima, Sarajevskim sveskama, Povelji, Fantomu slobode i drugim regionalnim časopisima. Jedna je od osnivača škole književnosti "Bloom" u Barceloni i članica PEN centra u BiH.

Nova knjiga priča Lane Bastašić ulazi u područja bizarnog, neobičnog, čudnog i gotovo strašnog. Taj registar je dosta širok ali ujedinjava ga jedan mučni, turobni, sumorni osjećaj svijeta. Svijet junaka Lanine knjige čine djeca i odrasli, to je svemir porodičnog života; svakodnevnica u kojoj su predočene mukotrpne scene odrastanja.

Knjiga Mliječni zubi obiluje scenama koje su daleko od bilo čega lijepog ili utješnog. Lana Bastašić ne nudi utjehu, nego u nizovima vješto ispričanih priča nudi sliku svijeta koji je odvratan, zauvijek osakaćen, sliku svijeta kojem nešto definitivno nedostaje, navodi se u saopćenju.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo