0°C
Mostar 3°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

26.11.2020 / 22:50 KORONAVIRUS - WHO

Afrika daleko od spremne za masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa

Afrika daleko od spremne za masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je danas afričke zemlje da brzo poboljšaju kapacitete za vakcinaciju svog stanovništva protiv koronavirusa upozoravajući da je kontinent "daleko od spremnog" za masovnu vakcinaciju.

Dok se od početka mjeseca ubrzava potraga za vakcinom poslije objave više proizvođača o dobrim rezultatima efikasnosti njihove vakcine, WHO je pozvala Afriku da pojača pripreme, ocijeniviši u saopštenju da je Afrika spremna za vakcine samo 33 posto.

Taj procenat dobijen je na osnovu podataka iz 40 zemalja kontinenta dobijenih prema nizu kriterijuma, i za sada je daleko ispod ciljanih 80 posto spremnosti, navela je organizacija.

"Planiranje i priprema će biti odlučujuće za taj zadatak bez presedana", rekla je regionalna direktorica WHO doktorica Matshidiso Moeti na virtuelnoj konferenciji za novinare.

Ona je rekla da je cilj da se vakciniše tri posto Afrikanaca do marta 2021. i 20 posto do kraja iduće godine. Najviše nedostaju finansiranje, instrumenti za komunikaciju sa stanovništvom, i od presudnog je značaja popravljanje međunarodne solidarnosti, rekla je ona.

WHO procjenjuje da je cijena vakcinacije samo prioritetnog stanovništva u Africi oko 4,8 milijardi eura. Afričke zemlje bi mogle dobiti dio sredstava prema mehanizmu za dobijanje i raspodjelu vakcina Covax, ali takođe i iz finansiranja Svjetske banke.

Iako je Afrika znatno manje pogođena pandemijom od ostalih kontinenata, sa oko 50.000 umrlih zvanično i 2,1 milion potvrđenih slučajeva, na kontinentu se bilježi ponovo izbijanje lokalizovanih žarišta posebno u Južnoj Africi i Magrebu, rekla je Moeti.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo