9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

26.11.2020 / 23:51 Svijet - Poštovanje rezolucije UN-a

Palestinci spremni za direktne pregovore sa Izraelom

Palestinci spremni za direktne pregovore sa Izraelom

Palestinci su spremni da obnove direktne pregovore sa Izraelom ukoliko oni budu zasnovani na poštovanju rezolucija UN i Arapske mirovne inicijative, izjavio je ministar spoljnih poslova u Palestinskoj upravi Rijad Malki.

On je tokom virtuelne Mediteranske konferencije o kontroli i automatizaciji /MED 2020/ podsjetio da je Palestinska uprava nedavno obnovila finansijsku i bezbjednosnu koordinaciju sa Izraelom.

- Smatramo to razlogom za ohrabrenje nove administracije SAD da se kreće u tom smjeru - istakao je Malki.

Malki je rekao da Palestinska uprava šalje jasne poruke ne samo izabranom predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu i Izraelu, već i evropskim i brojnim drugim zemljama da su Palestinci spremni da se ponovo potpuno angažuju sa Izraelom u oživljavanju direktnih pregovora bez preduslova.

Prema riječima Malkija, Palestinskoj upravi je najvažnije da se pregovori zasnivaju na rezolucijama UN i Arapskoj mirovnoj inicijativi, kao i na međunarodnom pravu, javio je "Sputnjik".

- To su najvažniji elementi za nas, na osnovu kojih treba da budu zasnovani bilo kakvi pregovori u budućnosti - poručio je Malki.

Palestinska uprava je ranije ovog mjeseca najavila obnovu saradnje sa Izraelom, uključujući na polju bezbjednosti, nakon što je tu saradnju suspendovala u maju zbog planova izraelskih vlasti da aneksiraju teritorije na Zapadnoj obali.



(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo