4°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

27.11.2020 / 14:24 Magazin - Online kupovina

Beč: Praznična kupovina uz kalkulator potrošnje

Beč: Praznična kupovina uz kalkulator potrošnje

Bečko savjetovalište za dužnike "Schuldnerberatung Wien" pokrenulo je online kalkulator kao vrstu pomoći za izračun fiksnog budžeta pri kupovini prazničnih poklona. 

Online kupovina za vrijeme lockdowna bilježi nagli rast, dok posebno u predpraznično vrijeme Black Friday ponude, kupovina na rate i akcije pod motom "naručite sada, platite kasnije" kupce mame na potrošnju. Mnogi konzumenti tada gube pregled nad svojim izdacima, posebno pri online kupovini, upadajući tako u zamku nagomilanih dugova. 

Potrošači uglavnom početkom godine traže usluge savjetovanja jer su se prije praznika finansijski precijenili i prezadužili. 

Kako se mladi ne bi našli u dugovima, savjetovalište je na proljeće ove godine uvelo i "finansijsku dozvolu" za učenike srednjih stručnih škola, kao i kurseve, pomoću kojih učenici u praktičnim modulima uče o upravljanju prvim zarađenim novcem. Drugi vid podrške je i upravljanje računom zaduženih osoba kako bi im se pomoglo postaviti prioritete u plaćanju i spriječiti drastične posljedice poput deložacije. 

Protekle godine je 10.000 građana Beča koristilo usluge savjetovanja koje su u ovom savjetovalištu besplatne.

Zbog ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa i rasta nezaposlenosti njihov broj bi u 2021. godini mogao biti i veći.  

Online kalkulator za planiranje potrošnje, na njemačkom, može se pronaći na adresi  VIDEO, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. (Vijesti.ba)

Izdvajamo