7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

27.11.2020 / 15:02 Svijet - Očuvanje mira

Ruski mirovnjaci na straži duž ceste koja povezuje Armeniju s Nagorno Karabahom

Ruski mirovnjaci na straži duž ceste koja povezuje Armeniju s Nagorno Karabahom
Foto: Twitter - Vijesti.ba

Odjeveni u besprijekorne maskirne uniforme s kalašnjikovima obješenim preko ramena, ruski mirovnjaci čuvaju stražu duž posljednje ceste  s nemirnom regijom Nagorno-Karabahom.

Nakon što je pedantno upisao registarski broj automobila u veliki notes, vojnik je uzmaknuo kako bi pustio da vozača da prođe i poželio mu je sretan put, opisuje izvještač AFP-a situaciju na terenu.

- Kada su mirovnjaci stigli, situacija je postala mirnija nego tokom rata. To nam pruža osjećaj sigurnosti - kazao je Erik Tovmasjan, koji se vozio iz najvećeg grada u Nagorno Karabahu, Stepanakerta, u armensku prijestonicu Jerevan na operaciju oka.

Za Armence koji se još oporavljaju od poraza u nedavnim borbama s Azerbejdžanom, mirovnjaci koji su razmješteni u okviru mirovnog sporazuma uz posredovanje Moskve, dobrodošla su snaga.

Dok regija koja okružuje cestu treba biti predana Azerbejdžanu naredne sedmice, mnogi u njoj suočavaju se, međutim, s neizvjesnom budućnošću.

Rusija je poslala 2.000 mirovnjaka u regiju u okviru sporazuma koji je okončao šest sedmica teških borbi oko Nagorno Karabaha, enklave manjinskih Armena koja se odcijepila od azerbejdžanske kontrole u ratu u 1990-im.

Nove borbe oko Nagorno Karabaha buknule su krajem septembra i okončane su nakon što su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad velikim površinama teritorije od armenskih snaga.

Mirovnjaci su razmješteni između dvije strane, uključujući i pojas dugačak 60 kilometara koji povezuje Stepanakert s armenskom granicom na jugu.

Strateški put prolazi kroz oblast Lachin, treću i posljednju teritoriju u blizini Nagorno Karabaha koju će Armenija predati Azerbejdžanu 1. decembra u okviru mirovnog sporazuma.

Dvije ostale oblasti - susjedni Kalbajar i Aghdam na sjeveroistoku - vraćeni su Azerbejdžanu u ovom mjesecu.

Novinari AFP-a koji su prolazili u blizini mogli su čuti azerbejdžanske pjesme i muziku kako se emituju putem zvučnika  s njihovih položaja.

- Oni to rade s vremena na vrijeme - kaže jedan ruski vojnik.

Na drugom kontrolnom punktu na cesti koja vodi u grad, kapetan azerbejdžanskih specijalnih snaga izjavio je za AFP da je situacija unutar teritorije mirna.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo