7°C
Mostar 9°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

27.11.2020 / 22:31 KORONAVIRUS - Obraćanje javnosti

Plenković: Cilj novih mjera je zaštititi živote

Plenković: Cilj novih mjera je zaštititi živote
Foto: Twitter
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je večeras da je cilj novih, strožijih epidemioloških mjera za suzbijanje epidemije virusa korona, zaštita zdravlja i spašavanje ljudskih života, ...

... te smanjenje opterećenosti zdravstvenog sistema jer prosječno umre jedna od 58 zaraženih osoba i jedna od devet hospitalizovanih.

"Da bismo u tome uspjeli, moramo učiniti sve da zaštitimo najugroženije među nama i zato moramo ponovno osvijestiti opasnost koja prijeti od ovog virusa", rekao je Plenković u obraćanju javnosti i naveo da će nove mjere biti na snazi od noćas do 21. decembra, a možda i duže, ukoliko se ne uspije preokrenuti sadašnji trend.

On je izrazio žaljenje što će nove mjere pogoditi brojne radnike i preduzetnike, koji su ove godine već podnijeli žrtvu.

"Razumijem nezadovoljstvo svih onih koji će zbog epidemiološke situacije privremeno obustaviti svoje uobičajeno poslovanje. Prema našim podacima, ove mjere pogodit će oko 85.000, odnosno pet i po posto svih zaposlenih u Hrvatskoj", naveo je on.

Plenković je naveo da će Vlada uz konsultacije sa predstavnicima različitih udruženja privrednika, donijeti novi paket mjera za podršku privredi u ovoj godini u kojoj se očekuje pad BDP-a od oko osam posto.

"Osigurat ćemo dodatna sredstva za covid kredite preko Hrvatske agencije za malu privredu, čime ćemo preduzetnicima osigurati likvidnost. Donijet ćemo i nove mjere za pravičnu nadoknadu troškova za one koji imaju privremenu obustavu rada", rekao je Plenković.

On je najavio da će Hrvatska u narednim godinama iskoristiti i više od 24 milijarde eura evropskih sredstava kako bi ubrzala oporavak.

Plenković je dodao i da će Vlada predložiti izmjenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti radi uvođenja prekršajnih sankcija za nepoštovanje protivepidemijskih mjera.

"Vlada je, s drugim članicama EU preduzela već sve potrebne korake kako bi osigurala dovoljan broj doza vakcina za hrvatske građane čim one budu dostupne. A Hrvatski zavod za javno zdravstvo već je pripremio plan vakcinisanja. Ujedno, bit će povećan broj testiranja kako bismo što bolje mogli suzbijati širenje epidemije", rekao je hrvatski premijer.

Novim mjerama za suzbijanje širenja virusa korona predviđeno je obustavljanje rada ugostiteljskih objekata, restorana i kafića, zabrana svadbi, kao i online nastava na fakultetima.

Novim mjerama, koje će stupiti na snagu noćas i trajat će do 21. decembra, zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja sa više od 20 osoba na jednom mjestu, a na privatnim može biti najviše 10.

Osim toga, predviđeno je obavezno nošenje maski i na otvorenom kada nije moguće držati distancu od 1,5 metara, javna događanja te okupljanja svih vrsta mogu trajati do 22.00 sata, a na sahranama može biti do 25 osoba.

Javni prevoz se ograničava na 40 posto popunjenosti kapaciteta, dok u trgovinama i trgovačkim centrima mora biti istaknuti broj osoba koje mogu da borave unutra.

Rad trgovina i pekara se ograničava do 22.00 sata, zabranjena je prodaja alkohola od 22.00 do 6.00 sati, obustavlja se rad kazina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, kao i održavanje sajmova i drugih privrednih i turističkih priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Obustavlja se rad teretana i fitness centara, kao i sportska takmičenja i treninzi, osim za sportiste prve, druge i treće kategorije, kojima će takmičenja i treninzi biti bez publike.

Misama može da prisustvuje 25 vjernika, a preporuka je da se, kada je to moguće, prenose putem televizije i radija i na drugi način.

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 4.080 novih slučajeva zaraze virusom korona među 11.091 testiranom osobom, a preminulo je 48 osoba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo