-5°C
Mostar 1°C
Tuzla -2°C
Banja Luka 0°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

30.11.2020 / 13:02 BiH - Naučno-stručna konferencija

Omanić: Spomenici nulte vrijednosti u Počitelju obezvrijeđeni

Omanić: Spomenici nulte vrijednosti u Počitelju obezvrijeđeni
Foto: FENA

Počitelj je nekada bio primjer čistog grada, kojeg su krasile cvjetne avlije, trešnje, višnje, kajsije, dudovi, narovi, u kojem su snimani filmovi, ali sada je sve to narušeno i obezvrijeđeno, ističe rođena Počiteljanka Ajnija Omanić.

Ona je kao predsjednica Udruženja ''Trezvenost'' govorila na naučno-stručnoj konferenciji koja je posvećena ovom srednjovjekovnom gradu, naglašavajući da se Počitelj što prije treba početi promovirati i štititi.

Navela je da je hitno imenovanje upravitelja Počitelja, da bi se zaustavilo urušavanje, a smatra da je travničko rješenje za očuvanje starog grada dobar način koji bi pomogao i Počitelju.

- Ne smijemo biti spavači. Stanje se može poboljšati, da Počitelj postane turistička atrakcija, ali i da poboljšamo kvalitet života Počiteljana - rekla je Omanić.

Prisjetila se svog djetinjstva u Počitelju gdje je živjela do početka 50-ih godina, navodeći da je bio posebno mjesto koje je bilo specifično organizirano.

- Poštivali smo način života, do podne se nije išlo u goste, a poslije sa najavom. Nije bilo buke, nemira, nasilja. To je bila fina organizirana zajednica koja je imala svoga poljara koji je čuvao gornje i donje polje. Sada je sve to narušeno i postalo je neprimjereno - rekla je Omanić.

Navela je da je bilo organizirano donošenje vode sa Neretve, tokom ljeta i zime.

- Snimani su brojni filmovi, mi djeca smo bili statisti - prisjetila se Omanić, navodeći da su živjeli kulturnim životom.

Počitelj je tada imao život unutar i van bedema. Omanić je istaknula da su posebno ponosni na dio unutar bedema, ali, kaže, i izvan bedema su bile brojne vrijednosti.

- Gornje polje, dio unutar bedema, pretrpjelo je teške promjene, doselio se veliki broj ljudi, pokupovani su placevi. Sve je sada izmijenjeno. Također, spomenici nulte vrijednosti su obezvrijeđeni - zaključila je Omanić.

Na konferenciji je predstavljena zbirka radova ''Počitelj - sjaj koji blijed'' čiji je izdavač Udruženje ''Trezvenost'', a u kojoj je ocijeljeno stanje u Počitelju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo