0°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 0°C

30.11.2020 / 16:23 Politika - Susret s Radmanovićem

Dačić: Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Dačić: Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH
Foto: Parlament BiH
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović susreo se danas u Beogradu sa predsjednikom Narodne skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Kako su saopćili iz Parlamenta Bosne i Hercegovine, u otvorenom i srdačnom razgovoru, u kom je učestvovao i šef Poslaničke grupe prijateljstva sa Bosnom i Hercegovinom Aleksandar Martinović, razmijenjena su mišljenja i stavovi o bilateralnim odnosima dvije zemlje, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu.

Izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da je predsjedavajući Radmanović jedan od prvih čelnika parlamenata koji je posjetio Narodnu skupštinu Srbije u ovom sazivu, Dačić je naglasio da Srbija pridaje veliki značaj očuvanju i razvoju dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom.

Dačić je ponovio da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum, za koji je u kontekstu 25. godišnjice zaključenja tog sporazuma, rekao da se može mijenjati samo uz dogovor i konsenzus sva tri naroda i dva entiteta.

Dačić je ocijenio da između Parlamenta Bosne i Hercegovine i Narodne skupštine Srbije postoji razvijena i dinamična međuparlamentarna saradnja te dodao da postoji prostor za unapređenje te saradnje kroz aktivnosti poslaničkih grupa prijateljstva i radnih tijela oba parlamenta.

Predsjedavajući Radmanović upoznao je Dačića sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini nakon lokalnih izbora, naglašavajući da politički odnosi u Bosni i Hercegovini jesu složeni i opterećeni različitim interpretacijama Dejtonskog mirovnog sporazuma i različitim viđenjima funkcionisanja i opstanka Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Prema riječima Radmanovića, Bosna i Hercegovina i Srbija treba da rade na rješavanju svih otvorenih pitanja, posebno pitanju zaključenja sporazuma o granici između dvije zemlje.

Radmanović se, kako su naveli, založio i za jačanje saradnje dvije zemlje u vezi sa regionalnim inicijativama, uključujući i inicijativu o stvaranju mini Šengena između država Zapadnog Balkana.

Istovremeno, Radmanović je potencirao, kako su istakli, potrebu bliske saradnje i razmjene iskustava parlamentarnih tijela u vezi s pitanjima evropskih integracija.

Sagovornici su se usaglasili oko toga da je potrebno uspostaviti praksu da se jednom godišnje upriliči susret predstavnika dva državna parlamenta na najvišem nivou. S tim u vezi, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović pozvao je predsjednika Narodne skupštine Srbije Ivicu Dačića da posjeti Bosnu i Hercegovinu, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno, saopćili su iz Parlamenta Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo