8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

30.11.2020 / 20:00 Politika - Prenosimo

Historijski trenutak: Mostar Mostarcima

Historijski trenutak: Mostar Mostarcima
Foto: Vijesti.ba
Mostar će pred kraj godine imati lokalne izbore. Tako su njegovi stanovnici nakon punih 12 godina dočekali da mogu izabrati svoju lokalnu vlast. Kako bi se reklo narodski: „Ko čeka, taj i dočeka“.

Iako su više od desetljeća držani u svojevrsnim okovima kao žrtve raznih viših političkih igara i životarili bez, praktično, najvažnijih poluga vlasti, Mostarcima je napokon data historijska šansa i prilika da odluče o sudbini svog grada.

Odgovornost za ovaj historijski trenutak pokazale su probosanski i promostarski orijentirani politički subjekti okupljeni oko Koalicije za Mostar 2020.

Oni su po uzoru na situaciju iz 1996. godine, kada su u Mostaru održani prvi demokratski izbori u BiH, krenuli u okrupnjavanje kako bi, baš kao i tada, zajednički nastupili u borbi za jedinstveni Mostar.

Upravo je te 1996. godine jedinstveni nastup svih probosanskih stranaka iznjedrio zavidnu većinu u Gradskom vijeću Mostara, a predstojeći izbori, kao i tada, dolaze, kako se to iznosi, u sudbonosnom trenutku i za Mostar i za BiH.

Tako su se, bez obzira na mnoge različite stavove, okupljeni oko ovog projekta složili da je najvažniji cilj da Mostar bude grad svih njegovih građana bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu, ideološku ili bilo koju drugu pripadnost.

Mostar, koji neće biti ničiji „stolni grad“, u kojem se neće jahati na strahu od bilo čije dominacije, ali ni meta za potkusurivanje i daljinsko upravljanje iz sarajevskih centrala.

Borba za takav Mostar je uveliko počela. Predizborna utakmica prilika je za svaki glas, a građanima Mostara trebalo bi biti jasno da promjene nabolje mogu doći ako objeručke zgrabe priliku koja im je, napokon, ukazana i izađu na izbore. Izađu svi do jednog i izbore se za evropski, antifašistički, multietnički Mostar i izaberu vlast sa što jačim izbornim legitimitetom. Nakon 12 godina čekanja to moraju učiniti.


Piše: Meliha Smajkić


(Avaz)

Izdvajamo