4°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

04.12.2020 / 18:32 BiH - Brojne afere

DF: Pripremljen je anti-Tegeltija zakon

DF: Pripremljen je anti-Tegeltija zakon
Foto: Vijesti.ba

Demokratska fronta u toku sljedeće sedmice uputiti će u parlamentarnu proceduru prijedlog novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Brojne pravosudne afere i neuređenost pravosuđa generator su korupcije u BiH. Da bi se afere u pravosuđu spječile, mi u DF-u temeljem Mišljenja Evropske komisije, koje poziva na isto, smatramo da je nužno promijeniti Zakon o VSTV-u.

Stoga smo pripremili tri zakona: Zakon o Visokom sudskom vijeću, Zakon o Visokom tužilačkom vijeću i Zakon o Uredu disciplinskog tužitelja. Po tom prijedlogu formirala bi se tri potpuno neovisna i samostalna organa Bosne i Hercegovine koja bi obezbjedila i garantovala nezavisnost i samostalnost tužilaštava i tužilaca, sudova i sudija, kao i disciplinskog tužioca koji više ne bi djelovao u sastavu VSTV-a, te koji bi imao svojstvo pravnog lica, a birao bi ga i razrješavao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Demokratska fronta odmah je po objavi Mišljenja Evropske komisije, krenula sa radom u cilju izmjene Zakona o VSTV-u. Očekujemo od političkih opcija koje se zalažu za borbu protiv korupcije ili da podrže rješenja koja DF nudi, ili da s tim u vezi daju svoje sugestije na tekst prijedloga zakona, koje ćemo ukoliko su u skladu sa pozitivnim pravnim propisima rado uvažiti.

Demokratska fronta se pridružuje pozivima Delegacije Evropske unije u BiH i ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koji sugerišu predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji, podnošenje ostavke, s obzirom da su brojne afere koje se vežu za njegovo djelovanje dovele do gubitka povjerenja građana u pravosuđe.(Vijesti.ba)

Izdvajamo