4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

04.12.2020 / 20:39 BiH - Brojni pritisci

Milićević spašava Tegeltiju, kome se i zašto žuri da se smijeni Novalić

Milićević spašava Tegeltiju, kome se i zašto žuri da se smijeni Novalić
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Ostavka ili smjena Fadila Novalića značila bi da Federacija nema izvršnu vlast, a formiranje nove Vlade lider HDZ-a Dragan Čović uvjetuje usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH, po njegovom ukusu.

Nakon više od šest mjeseci i okončanje istrage, optužnica protiv federalnog premijera dolazi u momentu kada je samo pitanje vremena ostavke (kako to traže visoki predstavnik i Evropska delegacija u BiH) ili smjene (kako to traži Ambasada SAD) predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Uz to, skoro sasvim neprimjećeno prošla je vijest da je isti dan podignuta optužnica u slučaju Potkivanje, u kojoj su optuženi oni koji su prijavili krivično djelo. U optužnici nema Milana Tegeltije glavnog aktera afere Potkivanje. Istovremeno, iako je u optužnici za respiratore pridodata i Jelka Miličević to nije izazvalo skoro nikakve reakcije u javnosti, glavna meta je i dalje premijer što je izazvalo sumnje: spašava li Jelka Miličević glavu Milana Tegeltije?

Osim Tegeltiji, skretanje pažnje na optužnicu protiv Novalića i ostalih dobro je došlo i nekim političkim strankama. Odbrane osumnjičenih još nisu dobile zvaničnu obavijest, a članovi SDP-a, nakon što su odradili veliki “posao“ u Srebrenici, pozvali su Novalića da podnese ostavku. U svojoj su reakciji “zaboravili“ na ostavku pozvati i dopremijerku Jelku Milićević iz HDZ-a.

Sasvim je izvjesno da bi u okolnostima kakve jesu i sam Fadil Novalić vjerovatno najradije podnio ostavku i bavio se isključivo procesom i dokazivanjem svoje nevinosti. Međutim, njegova bi ostavka uvela Federaciju BiH u potpuni haos kakav odgovara onima koji slabe državu BiH. Takva situacija trenutno nije moguća upravo zahvaljujući Novaliću za kojeg se, htjeli to priznati ili ne, činjenično, brojevima može ustvrditi da je najbolji premijer kojeg je Fedaracija BiH imala.

Ostavka ili smjena Fadila Novalića značila bi da Federacija nema izvršnu vlast, a formiranje nove Vlade lider HDZ-a Dragan Čović uvjetuje usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH, po njegovom ukusu. To bi bio samo dodatni pritisak na lidera SDA Bakira Izetbegovića da napravi ustupke Draganu Čoviću, što bi nesumnjivo i za Izetbegovića i za sve probosanske snage bio nametnuti izbor između potpunog kolapsa Federacije i ispunjavanja želja Dragana Čovića.

Sve to daje federalnom premijeru za pravo, ali ga i obvezuje da, uprkos pritiscima koji će narednih dana i mjeseci biti pojačani, ne napušta kormilo izvršne vlasti.

Međunarodni institut iz Ljubljane IFIMES upozoravao je još prije podizanja optužnice da “Tužilaštvo BiH vrši nezakonit pritisak na predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, da potvrdi optužnicu protiv premijera Fadila Novalića, što se može okvalificirati kao jedna vrsta ucjene i podliježe krivičnoj odgovornosti, a očekivanja su, da toj ucjeni poklekne predsjednik Suda BiH Ranko Debevec. Nakon jasnih poruka i Ambasade SAD, da Milan Tegeltija podnese ostavku, pozicija Gordane Tadić je ugrožena i montirane istrage protiv Ranka Debeveca gube svaki smisao. Ukoliko Ranko Debevec poklekne pod pritiskom i potvrdi optužnicu protiv Fadila Novalića, onda je izvjesno da je cilj ukloniti Ranka Debeveca sa pozicije predsjednika Suda BiH. Ranko Debevec će biti iskorišten i nakon toga prema mišljenju analitičara optužen kako bi bio otvoren put da se montirane optužnice i presude.”






(Vijesti.ba)

Izdvajamo