9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

04.12.2020 / 21:22 Svijet - Potrebno 2,5 milijarda dolara

Donatori iznijeli plan obnove Bejruta nakon eksplozije

Donatori iznijeli plan obnove Bejruta nakon eksplozije
Foto: EPA - Vijesti.ba

Donatori za obnovu Bejruta iznijeli su plan obnove i pomoći stanovništvu nakon eksplozije u luci početkom avgusta u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, ocijenivši da je potrebno 2,5 milijarda dolara koji će se isplatiti u 18 mjeseci.

Plan "reforme, oporavka i obnove" ili "okvir 3RF" pripremili su Europska unija, Ujedinjeni narodi i Svjetska banka.

Riječ je o smjernicama kako bi se pomoglo najslabijima zahvaljujući međunarodnim subvencijama i kako bi se rasporedila sredstva za obnovu, istodobno s temeljitim reformama.

Eksploziju je prouzročio požar u skladištu u kojemu su se, priznaju vlasti, bez zaštitnih mjera čuvale tone amonijeva nitrata. U nesreći je više od 6.500 ljudi ozlijeđeno i uništene su čitave četvrti.

Za "prve potrebe" stanovništva "planira se izdvojiti 584 miliona dolara (oko 480 miliona eura), od čega se 426 miliona očekuje u prvoj godini", navodi se u izvješću o "okviru 3RF" objavljenom u petak. Troškovi reforme i obnove "procjenjuju se na 2 milijarde dolara" (oko 1,6 milijarda eura).

No tri instance su upozorile da će međunarodna pomoć obnovi libanonskoga glavnog grada ovisiti o "vjerodostojnom napretku u vladinoj provedbi reforma".



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo