1°C
Mostar 4°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

04.12.2020 / 22:54 Svijet - Izbor novih termina

Njemačka briše ostavštinu nacizma u svojoj fonetskoj abecedi

Njemačka briše ostavštinu nacizma u svojoj fonetskoj abecedi
Foto: EPA - Vijesti.ba

Njemačka namjerava mijenjati svoju fonetsku abecedu, odnosno sustav za sricanje u kojem se svakom slovu pridaje kodna riječ, kako bi izbacila riječi koje su u nju dodali nacisti.

Prije nacističke diktature u njemačkoj fonetskoj abecedi su se koristila neka židovska imena poput Davida za slovo "D", Nathan za "N" i Zaharija za "Z".

No nacisti su te kodne riječi zamijenili s Dora, Nordpol (Sjeverni pol) i Zeppelin. Njihova se uporaba nastavila i nakon nacizma, a većina Nijemaca nije svjesna antisemitskih korijena tih kodnih riječi.

Stručnjaci sada rade na izboru novih termina koji bi trebali biti objavljeni i usvojeni 2022. godine.

Inicijativu je pokrenuo Michael Blume, nadležan za suzbijanje antisemitizma u saveznoj njemačkoj državi Baden-Württemberg, uz podršku Središnjeg židovskog vijeća u Njemačkoj.

Posao nalaženja novih i zamjene problematičnih riječi sad je u rukama Njemačkog instituta za standardizaciju (DIN).

Najkorišteniji ekvivalent te abecede u engleskom jeziku je NATO fonetska abeceda u kojoj se, primjerice za slovo "F" koristi riječ "foxtrot" a "T" "tango". No mnogi govornici engleskog jezika u telefonskom razgovoru koriste i pojmove poput Dennis za "D" ili "Sugar" (šećer) za "S".(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo